Президент доручив упорядкувати умови тендерів / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський доручив відремонтувати найпроблемніші дороги на Миколаївщині та упорядкувати умови проведення тендерів на ці потреби.

Читайте такожЗеленський про будівництво окружної в Дніпрі та дороги на Кривий Ріг: Потрібно знайти гроші

Як повідомила прес-служба глави держави, про це він заявив під час робочої поїздки до Миколаївської області.

Відео дня

Так, президент оглянув ділянку дороги М14 Миколаїв – Кропивницький. Як повідомив в. о. начальника Служби автомобільних доріг у Миколаївській області Андрій Максименко, для завершення ремонту цього автошляху треба ще 1,5 млрд грн та є потреба у ремонті дороги Н24.

«Чи можемо ми побудувати ці дороги до кінця наступного року? Ми розмовляли вчора з федеральним канцлером Німеччини пані Меркель, і є 150 млн євро кредитних коштів», – зазначив президент.

Водночас ішлося про проблеми зі зловживаннями під час проведення тендерів. Керівник апарату Антимонопольного комітету України Юрій Литвин повідомив про зловживання з боку як замовників, так і учасників тендерних процедур. 

«Наразі у нас на розгляді перебуває 1100 процедур по Україні на загальну суму 86 млрд грн, які мають ознаки зловживань. Кожна третя процедура має ознаки зловживань. Щодо Миколаєва – це близько 20 справ, які мають ознаки зловживань, зокрема й щодо цієї ділянки дороги, де брали участь «Росдорстрой» та «Альтком». Ці дві компанії ходять парами на всі тендери», - сказав він.

За його словами, умови тендерів прописують так, щоб вигравав «потрібний» підрядник. Крім того, в області було спалено білоруське підприємство, яке також планувало брати участь у тендері. Правоохоронці підозрюють конкурентів. Нині проводиться розслідування.

фото president.gov.ua
фото president.gov.ua
фото president.gov.ua

Президент наголосив на неприпустимості такої ситуації та доручив впорядкувати умови тендерів.

«Проведіть нараду у п'ятницю щодо всіх доріг – у якому стані, де в нас є державні гроші, де потрібно залучити кредитні кошти. І перерахуйте дороги, які необхідно зробити першочергово. Знайдіть рішення», – сказав президент.