Олександр Криворучко вважає, що дії компанії необхідно припинити / фото УНІАН

Монополіст «Укрзалізниця» прибирає в умовах тендерів штрафи за несвоєчасну оплату поставлених товарів і послуг. Це повертає можливості для окремих менеджерів компанії за відсоток від суми угоди «вирішувати питання» зі своєчасною оплатою.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав президент Асоціації «Власники вагонів» Олександр Криворучко.

«Укрзалізниця» в односторонньому порядку в умовах тендерів прибирає штрафи за несвоєчасну оплату поставлених товарів та послуг. Кажучи простими словами, тепер «Укрзалізниця» буде розраховуватися з постачальниками тоді, коли їй зручно/вигідно/хочеться, і нічого їй за це не буде – штрафів в тендері, а потім і в договорі не передбачено», – переконаний Криворучко.

Відео дня

На його думку, це створює сприятливі умови для давньої корупційної схеми, що діяла раніше в структурі «Укрзалізниці».

«У підсумку це призведе до створення або, правильніше сказати, повернення корупційної схеми, коли за певний відсоток від суми угоди окремі менеджери компанії вирішували питання зі своєчасною оплатою. І поки керівництво «Укрзалізниці» продовжує піариться на «джихаді» і wi-fi у поїздах, хтось в компанії буде ставати багатшими», – зазначив Криворучко.

Він також підкреслив, що подібні дії суперечать світовій діловій практиці та лише посилюють зловживання своїм монопольним становищем з боку «Укрзалізниці».

«Якщо такий підхід не припинити на старті – це не тільки суперечить світовій діловій практиці, не тільки підкреслює використання монопольного становища УЗ, не вписується в курс на спрощення бізнесу і підвищення прозорості роботи держкорпорацій, але і створює сприятливі умови для подальшого посилення корупції в УЗ», – попередив експерт.