Карта парковок Києва - нелегальні парковки Києва можна подивитися онлайн / Фото УНІАН

Відтепер переглянути столичні паркомайданчики, де працюють шахраї, можна онлайн.

Читайте такожВ Україні можуть скасувати ПДВ для внутрішніх авіаперевезень

Інтерактивну мапу створила ГО «Офіс трансформації» Максима Бахматова. На ній позначили місця, які захопили паркувальники-шахраї та ресторани й кафе. Наразі понад 30 паркоматів в Києві відключені та не працюють.

Відео дня

За інформацією активістів, відповідальне за контроль паркування в столиці підприємство Київтранспарксервіс торік з 11 тисяч наданих місць використало лише 3245.

Як працює нелегальна парковка в Києві

Відсутність контролю за паркуванням з боку влади не стимулює водіїв до сплати за паркування, стверджують автори проекту. Відповідно, найбільш ласі шматки паркувальних місць та контроль взяли у свої руки шахраї. В деяких випадках вони вимагають, а в деяких рекомендують заплатити 40, 50, 60 гривень за день паркування.

Часто ресторани, магазини або інші організації “віджимають” собі паркомісця “Київтранспарксервісу” без сплати паркування. В кращому випадку деякі з них все ж купують певну кількість талонів або підписують договори “про надання послуг паркування” з КП, але це не дає їм права не допускати на паркомісце інших водіїв, кажуть активісти.

Шахраї часто виходять працювати на вихідних усупереч закону, оскільки у суботу й неділю паркування в місті безкоштовне. Свої фішки вони розставляють на деяких паркомісцях біля великих ТРЦ чи ресторанів. У випадку ТРЦ паркувальники розраховують на чайові.