Олександр Кубраков

У 2020 році на ремонт і будівництво доріг витратять рекордну суму - близько 10% бюджету України.

Однак це не означає, що гроші в галузь приходять легко, повідомив в інтерв'ю РБК-Україна голова Укравтодору Олександр Кубраков.

«Основа фінансування доріг - Державний дорожній фонд. З нього 31,5 млрд грн спрямовуються на ремонти і будівництво доріг державного значення, 5,7 млрд - на утримання дорожньої мережі, 22 млрд - на дороги місцевого значення, ними займаються обласні держадміністрації», - пояснив він.

Відео дня

Читайте такожНова типова тендерна документація на будівництво доріг 2020: картелізація чи впорядкування?

Друге джерело фінансування - це кошти, які Укравтодор отримує під державні гарантії. За словами Кубракова, в цьому році відомство планує залучити 19,3 млрд грн.

«Щоб Укравтодор в принципі зміг безпосередньо брати кредити, ще в 2019 ми з моїми колишніми колегами в парламенті розробили законопроект, що вносить поправки до держбюджету і до бюджетного кодексу. Було прийнято рішення залучити це фінансування через державний «Укрексімбанк». Таким чином ми мінімізуємо валютні ризики і зберігаємо всі гроші в державі - адже свої відсотки, отримані від Укравтодору, «Укрексімбанк» поверне в бюджет», - уточнив голова відомства.

Третім джерелом фінансування «Великого будівництва» доріг мають стати 35 млрд грн, отримані «Нафтогазом» від «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу. Кубраков повідомив, що таке рішення було прийнято на рівні керівництва держави, питання знаходиться на контролі у прем'єр-міністра.

«У найближчі дні має бути прийнято постанову уряду, що зафіксує на які саме дороги будуть спрямовані ці гроші», - говорить голова Укравтодору.

Крім того, є фінансування від міжнародних фінансових організацій (4,4 млрд грн) і окремі бюджетні програми (близько 2 млрд грн).

«Так, галузь в цьому році - в пріоритеті держави, і є фінансування, але нам ніхто не дає його на блюдечку з блакитною облямівкою - ми вигризаємо ці гроші, і домагаємося того, щоб вони йшли на дороги в кожному куточку України», - підкреслив Кубраков.