Угорщина дасть додаткові дозволи українським вантажоперевізникам / Ілюстрація REUTERS

Україна домовилася з Угорщиною про надання українським вантажоперевізникам додаткових 900 транзитних дозволів на здійснення автомобільних перевезень.

Як повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, відповідна домовленість була досягнута в ході засідання українсько-угорської комісії з питань міжнародних автомобільних перевезень.

Читайте такожНа кордоні з Угорщиною сотні автомобілів застрягли в кілометровому заторі

Відео дня

Транзитні дозволи

"За результатами тривалої дискусії була досягнута домовленість про додаткові 900 транзитних дозволів без оплати транспортного податку на 2020 рік, які будуть передані через посольство України в Угорщині на початку четвертого кварталу 2020 року. На 2021 встановлена попередня квота на рівні 31 750 дозволів для українських перевізників», - йдеться в повідомленні.

Зниження транспортного податку

Зазначається, що українською стороною було порушено питання зниження транспортного податку для українських перевізників, які виконують перевезення територією Угорщини на підставі дозволів зі сплатою податку.

"Однак угорська сторона повідомила, що розмір транспортного податку є однаковим для перевізників всіх іноземних держав і до компетенції Міністерства інновацій і технологій не відноситься питання зниження даного податку", - йдеться в повідомленні.

Також українська сторона ініціювала обговорення проблемних питань, пов'язаних зі здійсненням перевезень з дозволами, які передбачають оплату транспортного податку.

"Представник митної служби Угорщини поінформував українську сторону, що діючі правила оплати податку на автотранспортні засоби визначені на законодавчому рівні та це питання належить до компетенції Міністерства фінансів Угорщини, натомість угорська сторона комісії пообіцяла опрацювати це з компетентним відомством Угорщини та письмово повідомити про прийняті рішення», - йдеться в повідомленні.

Ситуація з Румунією і Казахстаном

У прес-службі підкреслили, що у 2020 році вже відбувся обмін додатковими 8000 дозволами з Румунією, проте Міністерство інфраструктури України вже повторно ініціювало перед Румунією питання чергового додаткового обміну дозволами.

«Також триває комунікація з Республікою Казахстан з питання забезпечення необхідною кількістю дозволів українських перевізників. Зараз приймаються рішення компетентними органами цих країн. Також є позитивний розгляд звернення Міністерства інфраструктури України щодо додаткового обміну дозволами з Грецькою Республікою", - йдеться в повідомленні.

Боротьба з перевантаженням

  • 23 червня 2020 року президент України Володимир Зеленський вирішив звернутися до далекобійників з попередженням щодо штрафів за перевантажені фури.
  • 26 червня 2020 року Зеленський зазначив, що за виконанням габаритно-вагових норм при завантаженні транспортних засобів на українських дорогах стежитиме Нацполіція і Служба безпеки України.
  • За одну добу, 2 липня, інспектори "Укртрансбезпеки" перевірили 6598 вантажних транспортних засобів і нарахували понад 54 тис. євро плати за перевантаження.
  • 9 липня 2020 року в Євросоюзі затвердили нові вимоги до оплати праці далекобійників та умови для відпочинку водіїв вантажівок.
  • 19 серпня 2020 року Президент України Володимир Зеленський поставив завдання провести перезавантаження "Укртрансбезпеки", а також заявив, що в Україні необхідно впровадити автоматичну систему фіксації вантажів, що перевозяться.