МВС дало поради водіям / фото ua.depositphotos.com

У Міністерстві внутрішніх справ закликають власників викрадених автомобілів не викуповувати їх у зловмисників, а звертатися до поліції.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Що робити, якщо у вас викрали машину

«Я хочу звернутися до громадян, у яких викрадають авто, а потім викрадачі пропонують викупити вкрадений автомобіль. Досить велика кількість громадян погоджується на вимоги зловмисників і платять гроші, але такі ваші дії стимулюють ринок викрадення автомобілів», - сказав Геращенко і додав: «Тому, якщо у вас вкрали автомобіль, телефонуйте до поліції та не погоджуйтесь на пропозиції зловмисників викупити свою машину».

Відео дня

Які автомобілі викрадають в Україні

Своєю чергою, начальник Департаменту карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський зазначив, що найчастіше в Україні викрадають автомобілі марок: Toyota, Lexus, Hyundai, Kia, Mazda та Honda. Дещо рідше, за його словами, крадуть європейські та американські авто. Дзюбинський порадив водіям страхувати автомобілі на повну вартість, оскільки це найліпший спосіб захиститися від крадіжки, тому що власник застрахованого авто не має сенсу платити викуп викрадачам, а відтак викрадачам не цікаві такі автомобілі.

Читайте такожВідеофіксація порушень ПДР: за 100 днів жоден водій не зміг оскаржити штраф – поліція

Також він додав, що найлегший спосіб заробітку для зловмисників — це викрасти автомобіль і продати його знову власнику. Якщо ж це не вдається, то зловмисники розбирають ці автомобілі та продають по запчастинах або ж переганяють за кордон і збувають там. Він також додав, що в цьому році викрадачам вдалося нажитися на викупі вкрадених автомобілів у 29 власників. Все це — автомобілі престижних марок. Проте він додав, що ця цифра може бути значно більшою, адже є такі автовласники, які викуповують свої автомобілі у зловмисників, а поліції кажуть, що знайшли свій автомобіль.

Викрадення автомобілів в Україні: що було раніше

  • 22 вересня президент Володимир Зеленський підписав закон, що посилює відповідальність за незаконне заволодіння транспортним засобом.
  • Зокрема, за незаконне заволодіння транспортним засобом не передбачено покарання у вигляді штрафу, такі дії каратимуться позбавленням волі на строк від 3 до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.