Делегація ПАРЄ висловила жаль щодо малої кількості жінок серед кандидатів у президенти / фото УНІАН

Президентська виборча кампанія в Україні супроводжується зловживанням адмінресурсом, підкупом виборців та впливом олігархічних ЗМІ на вибір громадян.

Як повідомляється на сайті Парламентської асамблеї Ради Європи, 6-7 березня у Києві перебувала делегація ПА для оцінювання передвиборчої обстановки перед президентськими виборами в Україні, які відбудуться 31 березня. У складі делегації було шість парламентаріїв з Британії, Литви, Норвегії, Азербайджану та Швейцарії.

Делегація, яку очолила британський депутат Анджела Сміт, вважає, що загальна обстановка в Україні підходить для проведення демократичних виборів. Проте делегація наголошує, що «все ще є над чим працювати» і що час, який залишився до дня голосування, дозволяє досягнути певного поступу.

Відео дня

Читайте такожВибори-2019: балотуватися на посаду президента будуть 39 кандидатів (список)

Зокрема, делегація переконана, що Центральна виборча комісія діє професійно і добре здійснює підготовку виборів. Однак, на думку парламентаріїв, безпрецедентно велика кількість кандидатів у президенти і місцевих спостерігачів «може завадити злагодженому проведенню голосування та викликати проблеми у день голосування». Крім того, делегація шкодує, що свобода слова в Україні обмежена тим фактом, що ЗМІ, які в основному контролюються олігархами, замість того, аби збалансованим чином подавати інформацію про передвиборчу ситуацію, як правило, виконують функції каналу зв'язку з громадськістю для окремих кандидатів.

При цьому, зазначається, що у виборчій риториці деяких кандидатів бракує посилань на справжні виборчі програми, що створює складнощі для виборців у тому, що зробити усвідомлений вибір.

Делегація вітає активну роль громадянського суспільства у передвиборчий період і нагадує, що громадянське суспільство є одним з головних гравців справжньої демократії, і його роль має поважатися. Однак парламентарії висловлюють стурбованість, що певне число неурядових організацій, ймовірно, пов'язані з політичними партіями і кандидатами. Делегація також була занепокоєна почути, що відомі парамілітарні (напіввійськові) організації були зареєстровані як місцеві спостерігачі і що вони нібито погрожували застосувати силу проти імовірних порушників у день виборів.

«Делегація чула твердження про зловживання адміністративними ресурсами під час виборчої кампанії, і зокрема щодо розмивання різниці між президентськими і передвиборчими заходами. Делегація чула твердження про незаконні витрати під час виборчої кампанії і підкреслила необхідність повної прозорості стосовно фінансування усі кандидатів виборчої кампанії», - наголошується у повідомленні.

Парламентарії також були стурбовані твердженнями про активні зусилля з боку деяких кандидатів створити систему підкупу виборців.

Разом з тим, делегація висловила жаль щодо малої кількості жінок серед кандидатів у президенти.

У делегації сподіваються, що українська влада матиме достатньо засобів для захисту електорального процесу проти зловживань і втручань будь-якого роду.

У день голосування від ПАРЄ в Україні працюватиме делегація з 33 членів Асамблеї для спостереження за днем виборів.