ЦВК звернулася до СБУ та Нацполіції через заяву "Нацдружин" / фото УНІАН

Центральна виборча комісія звернулася до Служби безпеки України та Національної поліції через заяву "Національних дружин" про застосування її спостерігачами сили у разі фальсифікацій на виборах президента.

Як повідомляє прес-служба ЦВК, відповідну постанову "Про звернення щодо необхідності забезпечення законності та правопорядку під час виборчого процесу чергових виборів президента України 31 березня 2019 року" комісія ухвалила під час сьогоднішнього засідання.

Зазначається, що підставою для ухвалення відповідного рішення комісії стало те, що представники однієї з громадських організацій заявили про можливість застосування їхніми офіційними спостерігачами сили в разі виявлення, на їхню думку, порушень закону під час виборів.

Відео дня

Читайте також"Національні дружини" будуть офіційно спостерігати за виборами президента

В ЦВК також додали, що отримали звернення від громадської організації "Громадянський рух підтримки реформ" про те, що деякі з організацій, яким Комісія дозволила мати офіційних спостерігачів на виборах президента, причетні до співпраці з незаконними збройними формуваннями, підконтрольними РФ, та діють на окупованому Донбасі.

"Таким чином, ЦВК звернулася до СБУ для проведення перевірки викладених у цій постанові та засобах масової інформації обставин і в разі виявлення підстав – вжиття визначених законодавством заходів реагування; а також до Націполіції з метою вжиття заходів щодо забезпечення законності та правопорядку під час виборів", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 5 березня речник ГО "Національні дружини" Ігор Вдовін заявив, що спостерігачі від "Нацдружин" можуть застосовувати силу на виборчих дільницях під час голосування на виборах президента України у разі виявлення порушень під час виборів.