Очільник МВС розповів про російські кібератаки у ніч після виборів 31 березня / Ілюстрація REUTERS

У ніч підрахунку голосів після першого туру президентських виборів 31 березня фахівці з кібербезпеки зафіксували спроби кібератак із Росії на пов’язані з виборчим процесом українські системи.

Читайте також«Я не буду називати кандидата»: Аваков анонсував підозри у справі виборчої «сітки»

Як повідомляє ТСН, про це під час Київського безпекового форуму заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Відео дня

"Ми дали нашим сусідам не так багато можливостей з технічного боку втручатися у виборчий процес. Разом з тим, в ніч підрахунку голосів ми фіксували спроби втручання в нашу систему через кіберзагрози. Це були не атаки масовані. Вони розвідували можливості наших систем. Але вони в нас надійні, тут можна подякувати колегам із Держспецзв’язку, СБУ і кіберполіції", - наголосив міністр.

За словами Авакова, проведення чесних виборів є питанням національної безпеки, оскільки махінації можуть спровокувати масові протести.

"Тоді б почався перехідний хаос. Це б в черговий раз ослабило Україну. Тут би Росія точно втрутилась. Тому треба проводити вибори так, щоб Росія не могла зробити жодну свою провокацію",  - зазначив він.

В ході обговорення колишній заступник державного секретаря США з питань демократії, прав людини і праці Девід Крамер розповів, що західні країни фіксували маніпуляції, які намагалися втілити в Україні, але держава впоралася з викликами.

"Ми багато уроків винесли з вашого досвіду. З того, як ви запобігали втручанню з боку Росії. Ви маєте великий досвід на Донбасі і в Криму, але зараз ви довели, що у вас і тут великий досвід", - наголосив Крамер.

Нагадаємо, 1 квітня повідомлялось, що в ході першого туру виборів 2019 українські правоохоронці зафіксували спроби атаки на сервер Центральної виборчої комісії (ЦВК).