Онищенко покинув Україну три роки тому і знаходиться в міжнародному розшуку / фото: УНІАН

Центральна виборча комісія відмовила Олександру Онищенку в реєстрації кандидатом у народні депутати на позачергових парламентських виборах, які пройдуть 21 липня.

Про це в суботу повідомили в прес-службі ЦВК.

"Комісія відмовила Онищенку, висунутому "Соціалістичною партією України" у виборчому окрузі №93, оскільки ним не дотримані вимоги Конституції і виборчого закону про проживання в Україні протягом останніх 5 років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України", - пояснили в ЦВК.

Відео дня

Читайте такожОбвинувачений у держзраді екс-регіонал Єфремов піде на вибори у складі Оппоблоку

Разом з тим ЦВК на засіданні 15 червня зареєструвала 76 кандидатів у народні депутати України, які балотуються в ОВО в порядку самовисування, і 22 кандидатів, висунутих політичними партіями: 6 від "Об'єднання "Самопоміч", 2 - від Соцпартії, 13 - від "Громадянської позиції", 1 - від "Аграрної партії України".

Таким чином, станом на 15 червня в одномандатних виборчих округах зареєстровано 362 кандидати: 318 самовисуванців і 44 - висунутих політичними партіями.

Раніше секретар Центрвиборчкому Наталія Бернацька повідомила, що Олександр Онищенко, який покинув Україну три роки тому і знаходиться в міжнародному розшуку, в пакеті документів на реєстрацію кандидатом у депутати стверджує, що був делегований від України на участь у кінних змаганнях.

Як повідомляв УНІАН, детективи НАБУ в грудні 2015 року розпочали досудове розслідування розкрадання коштів під час видобутку і продажу газу за договорами спільної діяльності "Укргазвидобування", у результаті якої державі завдано збитків на суму близько 3 млрд грн.

За версією слідства, з січня 2013 до червня 2016 року члени злочинної організації протиправно заволоділи 1,6 млрд грн, отриманими від реалізації газу, внаслідок чого ПАТ "Укргазвидобування" було завдано збитків у розмірі понад 740 млн грн.

Слідство встановило причетність до участі у скоєнні злочинів 29 осіб. З них семеро, зокрема, організатор схеми - народний депутат Онищенко, перебувають у розшуку. Влітку 2016 року Верховна Рада позбавила Онищенка депутатської недоторканності, а також проголосувала за його затримання і арешт. Але до цього він, користуючись депутатською недоторканністю, втік з України.

12 обвинувальних актів щодо 18 осіб направлено до судів.