Спікер Андрій Парубій під час виступу в Раді / Фото УНІАН

Неприйнятно, щоби спостерігачі від Парламентської асамблеї Ради Європи, яка повернула до Асамблеї делегацію країни-агресора, оцінювали якість українських парламентських виборів.

Про це голова Верховної Ради України Андрій Парубій сказав у інтерв’ю телеканалу «Прямий», коментуючи відкликання свого запрошення для міжнародних спостерігачів ПАРЄ на парламентські вибори в Україні.

Парубій сказав, що якщо ПАРЄ повертає російську делегацію і передбачає, що разом з її місією в Україну можуть приїхати в Україну і російські спостерігачі, то він, як голова ВРУ, вважає це неприйнятним. «Я вважаю неприйнятним, щоб спостерігачі від країни-агресора оцінювали якість українських виборів», - наголосив він і додав, що такі спостерігачі з Росії будуть «гібридними зеленими чоловічками Путіна тут, в Україні».

Відео дня

Читайте такожКомітет ВР скерував Парубію рекомендацію призупинити роботу України у ПАРЄ

Також Парубій зауважив, що його лист про відкликання запрошення буде передано дипломатичною поштою як офіційна позиція голови Верховної Ради, і він сподівається, що максимум завтра він буде доставлений до ПАРЄ.

Крім того, голова ВР назвав рішення ПАРЄ щодо повернення російської делегації «дуже глибоко помилковим». «На сьогодні це рішення, на жаль, може мати дуже небезпечні наслідки для всього вільного світу», - додав Парубій.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, “проти” - 62, 15 “утрималися”. Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації Російської Федерації до асамблеї.

Сьогодні, 2 липня, Парубій підписав лист до президента Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліани Морі Паск’є. В листі зазначається, що зважаючи на ситуацію, яка склалася в ПАРЄ стосовно повернення парламентської делегації Російської Федерації до участі в роботі Асамблеї без суттєвих зрушень у виконанні Росією 7 резолюцій ПАРЄ, Парубій змушений відкликати своє запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ для спостереження за перебігом позачергових парламентських виборів в Україні.