У ЦВК нагадали, що кандидата ще можуть зняти з реєстрації за умови появи доказів непроживання в Україні / фото УНІАН

Член Центральної виборчої комісії Леонтій Шипілов вважає, що ситуація з реєстрацією кандидатом у депутати колишнього першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна абсурдна і тотожна до ситуації з екс-главою Адміністрації президента часів Януковича Андрія Клюєва, якого спочатку зареєстрували, а потім скасували реєстрацію.

Про це Шипілов заявив в інтерв’ю УНІАН.

Читайте такожУ ГПУ заявили про надання ЦВК "вичерпної інформації" щодо Клюєва і Кузьміна

Відео дня

“На мою особисту думку, в цьому випадку ситуація тотожна до ситуації з паном Клюєвим, тільки Кузьмін йде за списком”, - заявив він.

За словами Шипілова, коли на засідання ЦВК стояло питання про реєстрацію виборчого списку «Опозиційної платформи – За життя», він утримався, тому що має сумніви щодо проживання Кузьміна на території України.

“Голоси по цьому питанню: чи реєструвати список «Опозиційної платформи – За життя», чи ні – розділилися. Десять на шість. ЦВК звернулася до всіх належних органів з цього приводу. Усі вони повідомили, що не володіють інформацією, лише висловлювалися гіпотези, що він «може переховуватися на території Російської Федерації», або «на теперішній час встановити фактичне місцеперебування на території України не виявилося за можливе». Сюр, абсурд – так”, - заявив член ЦВК.

Він наголосив, що ЦВК ще може зняти з реєстрації кандидата за умови появи доказів, які підтверджують, що цей кандидат не відповідає встановленим вимогам, зокрема щодо проживання в Україні останні 5 років.

“Якщо такі докази з’являться, це стане підставою для скасування реєстрації конкретного кандидата”, - додав Шипілов.

Відповідаючи на запитання, чи могла б ЦВК зареєструвати кандидатом у депутати екс-президента Віктора Януковича або екс-прем’єр-міністра Миколу Азарова, Шипілов сказав: “ЦВК ані в теорії, ані на практиці не могла б зареєструвати їх, а про думку Верховного суду я говорити не буду. На моє особисте переконання і, я думаю, усіх членів ЦВК, підстав для реєстрації Віктора Януковича суб’єктом виборчого процесу в Україні немає. Яку б позицію зайняв би Верховний суд, враховуючи казус Клюєва і Шарія, я не знаю”.

Читайте такожЕкс-заступника генпрокурора Кузьміна кличуть на допит у ГПУ

Як повідомляв УНІАН, 2 липня ЦВК на виконання постанов Верховного суду ухвалила рішення про реєстрацію кандидатами у народні депутати Клюєва та блогера Анатолія Шарія.

3 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій звернувся до ГПУ, СБУ, Держприкордонслужби з приводу надання інформації про перебування екс-секретаря РНБО, колишнього першого заступника генпрокурора Кузьміна протягом останніх п’яти років на території України, а також Клюєва та Шарія.

3 липня ЦВК одноголосно скасувала реєстрацію Клюєва і Шарія.

Кузьмін перебував у розшуку. У червні 2016 року тодішній заступник генпрокурора Євген Єнін заявляв, що Кузьмін перебуває за кордоном. У Генпрокуратурі Кузьміна підозрювали у вчиненні низки кримінальних правопорушень, зокрема, за статтями щодо зловживання владою або службовим становищем; службового підроблення; легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом. У травні 2019 року його двічі викликали на допит до ГПУ.

На дострокових парламентських виборах 2019 року Кузьмін є кандидатом у народні депутати від «Опозиційної платформи – За життя» (35 номер у списку).