На Закарпатті зафіксували порушення виборчого законодавства / фото УНІАН, Максим Поліщук

У місті Хуст Закарпатської області затримали чоловіка, який виносив бюлетені з дільниці для організації так званої «виборчої каруселі».

Читайте такожМісцеві вибори 25 жовтня 2020: як проходять і як проголосувати

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив журналіст та блогер Віталій Глагола.

Відео дня

За його словами, порушення було зафіксовано у виборчій дільниці в місцевій ЗОШ №5. Правоохоронці затримали правопорушників, серед них є і член ДВК. Чоловік 1967 року народження намагався винести 4 бюлетені за межі виборчої дільниці.

Зловмисникам загрожує від 2 до 5 років (член ДВК), а виборцям, які брали участь у схемі - до 2 років позбавлення волі. Відкрито кримінальне провадження.

Що таке "виборча карусель"

«Карусель» - це сленговий термін, який "використовується у практиці виборчого права для позначення технології фальсифікації результатів виборів шляхом здійснення підкупу виборців біля виборчої дільниці за "круговим принципом".

Виборець, що став учасником "каруселі", виносить із приміщення виборчої дільниці свій незаповнений бюлетень і віддає його старшому виконавцеві шахрайської групи. Далі на цьому бюлетені ставиться позначка за потрібного кандидата, і в такому вигляді бюлетень передається наступному з учасників «каруселі».

Наступний учасник, прийшовши на дільницю, ховає виданий йому незаповнений бюлетень, а до урни кидає бюлетень із попередньо поставленою позначкою. Незаповнений бюлетень після виходу з дільниці передається зловмисником. «Карусель» прокручується потрібну кількість разів.

Вибори в Україні

  • Українці сьогодні обирають депутатів обласних, районних, міських, селищних та сільських рад, а також міських, селищних та сільських голів, мерів міст.
  • Виборчі дільниці працюють 25 жовтня з 8:00 до 20:00.
  • Сьогодні також можна буде взяти участь у всенародному опитуванні за ініціативою президента.