REUTERS

В Україні на місцеві вибори 25 жовтня найактивніше йшли пенсіонери - явка в цій категорії на 11% вища, ніж в інших.

Про це розповів директор соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович в ефірі ток-шоу "Право на владу".

Соціолог пояснює: молодь на вибори не прийшла, на відміну від людей старшого віку.

Відео дня

"Звичайно, підкований виборець, визначений у всіх напрямках міжнародної політики, внутрішньої політики, опозиції або позиції щодо президента, — він приходив і висловлював свою точку зору. Це така впевненість у своєму виборі. Це впевненість у тому, що ти контролюєш своє життя, якщо говорити мовою психології. Ці люди прийшли", - сказав Антипович. 

Читайте такожКонституційний Суд заблокував призначення переможців місцевих виборів-НАЗК

За його словами, не прийшли на вибори ті, хто відчуває "депресивні стани, більш поганий настрій, розчарування, байдужість". А ось молодь, на думку директора "Рейтингу", швидше йшла на вибори через зацікавленість.

"Нехай меншою мірою, ніж є в Україні молодь, але вона все-таки прийшла. Середній вік йшов на вибори у зв'язку з тим, що він хоче контролювати своє життя. Відповідно, він бере на себе відповідальність за себе, за майбутнє держави, за місто тощо. А старше покоління все-таки ходить на вибори більшою мірою через надію - як не собі, так дітям кращого життя", - додав Антипович.

Він також висловився про тих людей, які не прийшли на голосування.

"Я б хотів нагадати слова Вінстона Черчілля, що погану владу вибирають хороші люди, які не приходять на вибори. Тепер ці люди, які не прийшли на вибори, - їм значно легше критикувати будь-яку владу: центральну або місцеву, в тому числі. Але вибирали вони її? Ні! Це певна психологічна, в тому числі, захист: небажання отримати певне розчарування в черговий раз. Але це також і підказка політикам: люди добрі, давайте будемо робити щось хороше для держави - і в тому числі на місцях", - додав експерт. 

Місцеві вибори 2020: що відомо

  • 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців склала 36,88%.
  • Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилося.
  • ЦВК публікує проміжні результати виборів, підрахунок голосів триває.