Брюссель. 8 січня. УНІАН. Єврокомісія вважає, що «Газпром» не мав зупиняти постачання газу до Європи, посилаючись на відбір газу Україною.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це заявив сьогодні під час засідання Комітету з питань зовнішніх відносин Європарламенту представник Єврокомісії.

"Аргументи «Газпрому», що Україна відбирає якусь частину газу з транзиту... не є підставою для того, щоб припиняти поставки газу Росією", - сказав представник Єврокомісії.

Відео дня

При цьому він зазначив, що Єврокомісія не збирається брати участь у переговорному процесі між Росією та Україною, а також не збирається підтримувати ту чи іншу сторону. Водночас, Єврокомісія наполягатиме і надалі на негайному відновленні постачання газу до Європи.

При цьому, представник Єврокомісії висловив переконання у тому, що постачання газу до Європи не повинно залежати від двосторонніх комерційних суперечок між Росією та Україною.

Як повідомляв УНІАН, 1 січня 2009 р. ВАТ «Газпром» припинив поставки газу до України через неузгодженість нового контракту на 2009 рік.

5 січня ВАТ «Газпром» вирішив знизити обсяги поставок газу для європейських споживачів на 65,3 млн. куб. м на добу - до 221,8 млн. куб. м на добу. Водночас, за інформацією «Нафтогазу України», насправді поставки були скорочені в 4 рази – до 73,8 млн. кубометрів на добу. 7 січня о 7-44 за повідомленням «Нафтогазу» Росія повністю припинила транзит газу через Україну. Росія, у свою чергу, обвинувачує Україну у припиненні роботи компресорних станцій для транзиту газу.