Київ. 26 червня. УНІАН. Учасники засідання Парламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму та Сенату Республіки Польща та Сейму Литовської Республіки підписали спільну декларацію.

Як повідомили УНІАН у прес-службі заступника голови Верховної Ради Миколи ТОМЕНКА, під час дводенного засідання у Любліні члени Міжпарламентської асамблеї України, Польщі та Литви обговорили питання, пов’язані зі «Східним партнерством», безпекою постачання енергоносіїв, а також розвитком спільної культурної єдності.

За результатами обговорення сторони ухвалили і підписали спільну декларацію, у якій було висловлено підтримку заходів, які забезпечать повну участь у «Східному партнерстві» усіх країн, яким воно було запропоноване та визнано, що спільним пріоритетом є набуття Україною членства у Європейському Союзі у перспективі, а також наголошено, що участь Білорусі в «Східному партнерстві» може позитивно вплинути на її економічну і суспільну трансформацію в європейському напрямку.

Відео дня

Окрім того, сторони підтвердили необхідність запровадження з 1 липня 2009 року місцевого прикордонного руху між Україною і Польщею та висловилися за зменшення обов’язкових оплат, а з часом скасування плати за візи, і в кінцевому результаті встановлення безвізового режиму між Європейським Союзом і Україною, а також іншими партнерськими державами.

Окремим пунктом в Декларації сторони привітали ініціативу Єврокомісії щодо надання ЄСівських технологічних гарантій і правил доступу та фінансової допомоги для модернізації української газотранспортної системи як істотний крок в напрямку забезпечення безпеки постачання енергоносіїв, прояв практичної участі ЄС і нову якість у зовнішніх відносинах ЄС.

Виступаючи на підсумковому спільному брифінгу очільників парламентів України, Польщі і Литви, М.ТОМЕНКО наголосив, що Польща та Литва вкотре підтвердили свою підтримку європейським прагненням України.