Брюссель. 23 червня. УНІАН. Міністр палива та енергетики України Юрій БОЙКО заявляє, що для початку модернізації української газотранспортної системи (ГТС) потрібні гарантії Росії на обсяги поставок газу.

Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це він заявив сьогодні на спільному брифінгу після зустрічі з комісаром ЄС з питань енергетики Гунтером ЕТТІНГЕРОМ.

“Потрібні гарантії обсягу газу на найближче одне-два десятиріччя”, - сказав Ю.БОЙКО.

Відео дня

Він зазначив, що в ході сьогоднішньої зустрічі з комісаром сторони обговорили питання модернізації, в тому числі, в контексті того, скільки українська ГТС зможе транспортувати газу в Європу після модернізації.

“Ми також обговорили моделі, які можуть застосовуватися”, - зазначив український міністр.

У свою чергу комісар ЄС зазначив, що Європа зацікавлена як в будівництві “Північного потоку”, так і в експлуатації української ГТС для транзиту російського газу.

“Найшвидший і найпростіший шлях – через України”, - сказав Г.ЕТТІНГЕР.

Як повідомляв УНІАН, 23 березня 2009 року в Брюсселі відбулася Міжнародна інвестиційна конференція з модернізації української ГТС, за підсумками якої, зокрема, було підписано декларацію щодо фінансування модернізації та збільшення потужності української ГТС в обмін на забезпечення більшої прозорості українського газового ринку. Тоді Росія виступила проти Брюссельської декларації, заявивши, що питання збільшення здатностей труби на поставки газу не може вирішуватися без неї.