Київ. 10 березня. УНІАН. Іспанія готова сприяти переговорному процесу щодо укладення Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Про це заявила міністр закордонних справ та співробітництва Іспанії Трінідад ХІМЕНЕС під час зустрічі з главою МЗС України Костянтином ГРИЩЕНКОМ, що відбулася в рамках його робочого візиту до Іспанії, повідомили УНІАН у Департаменті інформаційної політики МЗС.

Зокрема, іспанська сторона позитивно оцінила стан співробітництва між Україною та ЄС і висловила готовність надавати сприяння переговорному процесу щодо укладення Угоди про асоціацію та виконання Плану дій щодо безвізового режиму поїздок громадян.

Відео дня

„Ми бачимо Україну в Європейському Союзі і не уявляємо ЄС без України. Ми впевнені в тому, що Україна може бути частиною ЄС і будемо допомагати вам у євроінтеграційних прагненнях”, - сказала Т.ХІМЕНЕС.

Також у ході зустрічі сторони обговорили питання підготовки майбутнього візиту Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА до Іспанії (візит планується в червні – УНІАН), який має надати потужний політичний сигнал для подальшої інтенсифікації двохсторонніх відносин України та Іспанії.

К.ГРИЩЕНКО і Т.ХІМЕНЕС наголосили на обопільній зацікавленості в активізації політичного діалогу та поглибленні співробітництва між Україною та Іспанією у торговельно-економічній, інвестиційній, культурно-гуманітарній та інших сферах. На думку міністрів, цьому, зокрема, сприятиме проведення у квітні в Києві ІІ засідання Міжурядової українсько-іспанської комісії з торговельно-економічного співробітництва.

„Переконаний, що ця зустріч буде важливим кроком для поглиблення нашої торгівлі, розвитку економічних зв’язків та відкриття інвестиційних можливостей”, - зазначив К.ГРИЩЕНКО.

Особливу увагу сторони приділили співробітництву в рамках підготовки та проведення в Україні фінальної частини Євро-2012. „У цьому контексті слід відзначити, що Україна дуже зацікавлена у співпраці з іспанською стороною, оскільки Іспанія має величезний досвід у таких проектах, а саме: розвитку інфраструктури, будівництва готелів, використання альтернативних джерел енергії тощо”, – підкреслив К.ГРИЩЕНКО.

Під час переговорів сторони також обговорили питання розбудови та розширення договірно-правової бази двохсторонніх відносин, поглиблення культурно-гуманітарного співробітництва, в тому числі в контексті можливого відкриття в Києві центру Інституту Сервантеса. „Ми зацікавлені у відкритті центру інституту Сервантеса, що, безперечно, відіграє позитивну роль у розвитку двосторонніх відносин у сфері культури, освіти та науки”, - зазначив К.ГРИЩЕНКО.

Міністри закордонних справ України та Іспанії також обговорили питання захисту прав та інтересів українських громадян, які проживають в Іспанії.

Крім того, К.ГРИЩЕНКО запросив главу зовнішньополітичного відомства Іспанії відвідати Україну.