Брюссель. 21 лютого. УНІАН. Комісар ЄС з питань енергетики Гунтер Еттінгер сподівається, що рішення з питань фінансування модернізації української газотранспортної системи буде схвалено до кінця року.
Про це він заявив сьогодні в Брюсселі в інтерв’ю УНІАН та телеканалу “Інтер”.
Комісар зазначив, що обговорення цього питання триває вже досить давно.
“Ми маємо вирішити, яку роль українська газотранспортна система має відігравати в коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі. Чи йдеться про 120 млрд. кубометрів, чи 80-60, чи нуль, і кінець системи”, - сказав Г.Еттінгер.
Він зазначив, що на сьогодні в Комісії вже є гарні дослідження щодо того, які інвестиції потрібні для модернізації української газотранспортної системи, а представники К
Омісії перебувають у постійному контакті з експертами Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.
“Вони близькі до схвалення інвестиційних рішень, рішень зі спільного фінансування, та покрокових інвестицій”, - сказав комісар.
“І переговори між російськими партнерами – “Газпромом” - та українським урядом також мають прийти до рішення наступного місяця щодо того, чи двосторонній, чи тристоронній цей консорціум має бути. Так що це - дуже цікавий процес. Ми можемо зробити певні пропозиції, і ми сподіваємося, що рішення будуть до кінця цього року”, - наголосив Г.Еттінгер.
Як повідомляв УНІАН, Г.Еттінгер сьогодні також заявив, що Єврокомісія виступає за створення тристороннього газового консорціуму, який буде в інтересах всіх сторін – експортерів, транзитерів та споживачів.