Виробництво органічних продуктів в Україні не швидко окуповується / скріншот

Органічними продуктами вважаються ті, які не містять ГМО, а також якщо для обробки полів, де вирощуються продукти, не використовуються хімічні добрива та пестициди, в тваринництві не використовуються гормони росту, а при переробці органічних продуктів забороняється використовувати фарбники та штучні підсилювачі смаку. Про це йдеться у сюжеті "2+2".

В Україні колишній будівельник та засновник компанії «Етнопродукт» Олег Жуковський придбав колгосп, де ще залишились тварини та почав займатись виробленням органічних продуктів.

«Із  2008 року на поля не бачили ядів, гербіцидів і ам’ячної селітри. Крім того худоба не бачить преміксів, якими стимулюють збільшення надоїв або приростів м’яса», - пояснив Жуковський.

Читайте такожВ Україні затвердили принципи виробництва та маркування органічної продукції

Із 2014 року у компанії виготовляють ще і м’ясні продукти.

Вже в перші роки компанія почала отримувати міжнародні сертифікати органічних стандартів, що допомогло у 2011 році залучити додаткові інвестиції, загалом було залучено 4 млн дол.

Інвестували у компанію навіть швейцарці, відтак, частина продукції іде на експорт. Зокрема, за кордоном українське зерно купують охоче, а саме Німеччина, Голландія а також скандинавські країні.

Керівник «Етно Продукт» Андрій Ніколасюк при цьому все ж заявив, що найбільша проблема сільського господарства – це нерозвинена інфраструктура та недостатня кваліфікація персоналу.

У той же час, що стосується рентабельності, то за словами Андрія Ніколасюка, на жаль компанія досі не вийшла на ті показники, які були закладені спочатку, однак «Етнопродукт» все ж не працює в мінус.