Ілюстрація / REUTERS

Продукти, куплені на нелегальних ринках, розкладках у переходах і біля станцій метро, ​​загрожують українцям не тільки звичайними харчовими інфекціями. Купуючи їжу в таких місцях, можна заробити навіть отруєння токсичними металами.

Читайте такожВнесуть до "червоного списку": експерт пояснила, чому пацієнтам варто підписати договір із лікарем

Про це розповіла експерт з якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко, передає «Обозреватель». Вона підкреслила, що ці ризики стосуються навіть свіжих на вигляд продуктів.

Відео дня

"У будь-якому випадку – це бруд. Це підвищений ризик. Навіть якщо продукт досить хороший – він продається з землі, це додаткове зараження токсичними металами, які можуть йти від дороги, від пилу, від одягу людей... Це величезна купа ризиків і різних небезпечних мікроорганізмів. Тому навіть якщо б той продукт був непоганим, але якщо він відкритий – м'ясо, абощо – в результаті ви все одно ризикуєте", – пояснила Сидоренко.

Вона уточнила, що відповідальність за контроль такого недотримання правил реалізації покладається на Національну поліцію і Держпродспоживслужбу. Але остання реагує тільки на отримані скарги. Тому для того, щоб вирішити це питання, спочатку хтось має отруїтися.

"Особливо все це стосується білкових продуктів, які насправді фальсифікуються найбільше і найшвидше псуються. Молочні продукти, кисломолочні. М'ясо дуже небезпечне, адже ви знаєте, скільки сьогодні хвороб. І іноді це м'ясо повинно бути утилізовано, а замість цього воно реалізується", – обурилася експерт.

Крім того, додала Сидоренко, дуже часто підробляють молоко, додаючи в нього пральний порошок. Це робиться для того, щоб молоко виглядало жирніше і довше не псувалося.

"Риба... ну, якщо ви будете піддавати її термічній обробці, то це інша справа. А ось якщо ви будете купувати нерозібрану в'ялену рибу, яку в'ялять цілком, щоб вона соковитіше була... Так я нагадаю, що кількість випадків ботулізму за цей рік не зменшилася. Тому ви теж ризикуєте", – підсумувала вона.