Є дуже багато "прихованої солі", яка міститься в ковбасних виробах / фото УНІАН

Оксана Скиталінська, відомий український лікар-дієтолог, розповіла про те, що саме не варто вживати в їжу тим людям, які страждають від підвищеного артеріального тиску (гіпертонії).

Про це пише "Главред".

"У першу чергу, гіпертонікам потрібно менше вживати продукти, що містять сіль. У другу чергу - продукти, що містять насичені жири. У третю - солодощі. З приводу солі - мова йде не тільки про ту сіль, якою ми солимо їжу на нашому столі. Є дуже багато "прихованої солі", яка міститься в ковбасних виробах, сосисках, сири, консерви, напівфабрикатах, хлібі. У хлібі дуже багато солі", - розповіла вона.

Відео дня

Читайте такожДієтолог назвала найкорисніший суп

За словами Скиталінської, сіль робить украй негативний вплив на серцево-судинну систему.

"Слід зменшити вживання солі, тому що вона викликає спазм судин різного калібру, веде до підвищення тиску.Що стосується продуктів, які мають насичені жири, то це - не тільки сало і масло, це також і смажена їжа. Особливо це стосується продукції, що містить нездорові жири, маргарин, трансжири (тобто в основному всі напівфабрикати)", - висловилася вона.

Як говорить Скиталінська, всім людям, схильним до гіпертонії, потрібно вживати в їжу овочі, фрукти та насіння, а також всіляко уникати малорухливого способу життя.

"Третє - слід виключити всі солодощі, а також білий хліб, тому що всі вони в 90% перетворюються в жир і осідають всюди, де тільки можна в організмі - під шкірою, у печінці, підшлунковій залозі, в судинах, м'язових волокнах і т .д. Тому людям, схильним до гіпертонії, треба покласти в основу свого раціону овочі (свіжі і термічно оброблені), невелику кількість фруктів, ягоди, горіхи, насіння. І обов'язково потрібно включити в щоденний режим життя багато-багато руху (не менше години, а краще - півтори). Це може бути ходьба, наприклад, по сходах, різні вправи, зокрема, вправи з власною вагою (віджимання, присідання, махи ногами і т. д.)", - резюмувала вона.