doktorfizik.com

Експерти Української медичної експертної спільноти (УМЕС) визнали план дій «Батьківщини» у трансформації медицини найбільш ґрунтовним.

Про це сьогодні у кулуарах Верховної Ради заявив народний депутат з фракції «Батьківщина» Валерій Дубіль.

За його словами, результати дослідження оцінки програм партій свідчать про те, що найкращим способом змінити українську медицину і зробити її доступною та якісною є робота з пацієнтами та з медиками.

Відео дня

«Аналіз УМЕС засвідчив, що більшість партій не мають чіткого уявлення про інтереси та потреби людей, а їхні пропозиції – бездоказові і не опираються на наукові дані. Приблизно так «реформувало» медицину МОЗ останні роки. Ми пішли іншим шляхом – об’єднали пацієнтську та медичну спільноти, найкращих експертів галузі, і розробили план дій. Визнання його найкращим показало, що ми на вірному шляху і після оновлення парламенту зможемо перезапустити українську медицину», – переконаний політик.

Саме таке об’єднання допоможе знизити ризики при введенні обов’язкового медичного страхування.

«Не може бути точкової реформи, яка зараз проводиться на первинці із сімейними лікарями. Гроші сконцентрували на ній, а вузькоспеціалізована допомога «провалилася». Повірте, ніхто зараз з «реформаторів» не знає, де на неї взяти кошти. Тому перед тим, як змінювати систему фінансування і вводити обов’язкове медичне страхування, ми провели експертизу та знайшли кошти, які створять «подушки безпеки» для змін. Вони не дозволять закриватися лікарням і ФАПам у процесі трансформації і після неї», – підсумував Валерій Дубіль.

Зазначимо, експертизу проводили серед 12 передвиборних програм за такими критеріями: визнання людиноцентричності мети та цілей; визнання та формулювання ключових проблем щодо доступності та якості послуг системи і наявності підходів до їх вирішення; наявність підходів «Здоров’я у всіх політиках держави»; пропозиції щодо фінансування системи охорони здоров’я і, зокрема, медичного обслуговування, підвищення кадрового потенціалу галузі тощо.