При будь-якій формі цього захворювання лікування має бути розпочате негайно і обов’язково в умовах стаціонару / фото УНІАН

За 8 місяців 2019-го захворюваність на вірусний менінгіт в Харківській області залишається на рівні минулого року - зареєстровано 44 випадки.

Про це повідомили у Харківському обласному лабораторному центрі.

За три тижні вересня було зареєстровано 29 випадків. Понад половина серед хворих – діти (52,3%).

Відео дня

Читайте такожВ аквапарку Хмельницького сталося масове отруєння хлором

Вірусний менінгіт – це гостре інфекційне захворювання з ураженням мозкових оболонок головного мозку. У більшості випадків причиною його появи є вірусна інфекція, зокрема, ентеровіруси (Коксакі і ЕСНО), рідше вірус епідемічного паротиту, цитомегаловірус, герпесвірус, аденовіруси.

"Перебіг вірусних менінгітів зазвичай доброякісний і на відміну від бактеріальних не призводить до серйозних ускладнень. Близько 85% випадків менінгітів, які викликані ентеровірусами, минають безсимптомно, 12-14% діагностуються як легкі форми та лише 1-3% мають тяжкий перебіг. Проте, при будь-якій формі цього захворювання лікування має бути розпочате негайно і обов’язково в умовах стаціонару", - зазначили лікарі.

Заразитися вірусним менінгітом можна повітряно-крапельним шляхом, контактним, через воду під час купання в забруднених водоймах або басейнах.

Серед симптомів вірусного менінгіту - сильний головний біль, розвиток інтоксикації, поєднання катаральних та шлунково-кишкових проявів, поліморфна екзантема, лихоманка, загальна слабкість, болі у м’язах і суглобах. У дітей можуть з’являтися судоми кінцівок. Також проявляються симптоми ГРВІ – біль у горлі, нежить, кашель.