Директор Національного інституту раку розповіла про результати аудиту МОЗ / фото УНІАН

За результатами внутрішнього аудиту Міністерства охорони здоров’я України в Національному інституті раку не було виявлено випадків недотримання вимог законодавства у сфері публічних закупівель. 

Більше того, не було виявлено й жодних корупційних схем чи правопорушень під час здійснення публічних закупівель за кошти державного бюджету. Про це в інтерв’ю "Апострофу" розповіла директор Національного інституту раку (НІР), хірург-онколог вищої категорії й доктор медичних наук Олена Колесник, коментуючи опубліковані на сайті МОЗ України результати внутрішнього аудиту.

"Так, 25 жовтня 2019 року на офіційному сайті МОЗ України було опубліковано результати внутрішнього аудиту, який проведено відповідно до доручення заступника міністра охорони здоров’я України Михайла Загрійчука у період з 23 вересня 2019 року до 1 жовтня 2019 року у Національному інституті раку. За його результатами, випадків недотримання вимог законодавства у сфері публічних закупівель, проведених Інститутом, аудиторами не виявлено. Більше того, не було виявлено й жодних корупційних схем чи правопорушень під час здійснення публічних закупівель за кошти державного бюджету в Інституті раку", - заявила вона.

Відео дня

Колесник додала, що у процесі аудиту виявлено недоліки, що стосуються формування заявок для закупівлі лікарських засобів та медичних виробів.

Так, вона прокоментувала необґрунтовано великий залишок препарату Метотрексат Тева (понад 4 тис. упаковок), який виявили аудитори. Директор НІР пояснила це службовою недбалістю головного лікаря Національного інституту раку Безносенка А.П., який підписував заявку на придбання препарату, поки вона була на лікарняному.

Читайте такожВ Україні тестують унікальний пристрій для лікування раку навіть на четвертій стадії (відео)

"У березні 2019 року мною було надіслано лист до Міністерства охорони здоров’я України, у якому зазначено, що річний обсяг 100% потреби препарату "Метотрексат" (50 мг) складає не більше 800 флаконів. А вже 12 квітня 2019 року, коли я була на лікарняному, до МОЗ України було спрямовано нову заявку, в якій було зазначено, що річний обсяг 100% потреби препарату "Метотрексат" (50 мг) для Національного інституту раку на 2019 рік становить 5190 одиниць. Дану заявку було підготовлено головним лікарем Національного інституту раку Безносенком А.П.

Оскільки формування заявок на придбання чи отримання медичних препаратів здійснюється з урахуванням кількості використання препаратів за минулий рік, а згідно з бухгалтерським обліком, у 2018 році було використано всього 545 флаконів препарату "Метотрексат" (50 мг), то, враховуючи вищезазначене, у діях Безносенка вбачаються ознаки службової недбалості", - зазначила Колесник.

Вона додала, що наразі зазначені вище дії головного лікаря є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні, фігурантом якого він є, адже відповідно до своєї посадової інструкції головний лікар відповідає за подачу заявок.

Тому, за словами директора Національного інституту раку, щоб цього уникнути в майбутньому, адміністрацією НІР був розроблений план введення системи автоматизації обігу медичних препаратів та витратних матеріалів, який є частиною проекту автоматизації та комп'ютеризації установи.

Крім того, Колесник перерахувала досягнення Національного інституту раку за останні роки.  По-перше, за її словами, незважаючи на небажання МОЗ України попередньої влади здійснювати реальні реформи, у Національному інституті раку розпочато проведення аутологічних трансплантацій для дорослих (без додаткового фінансування за рахунок внутрішніх резервів), вже виконано 37 процедур.

Інститутом заплановано створення Центру алогенної та аутологічної трансплантації кісткового мозку (ТКМ) на базі клініки Інституту. Також відділення дитячої онкології продовжує виконувати аутологічні ТКМ, збільшуючи їхню кількість та складність, додала доктор медичних наук.

"Також на базі Інституту створений і функціонує Національний канцер-реєстр з міжнародним визнанням. На пострадянському просторі це єдиний подібний реєстр за своєю повнотою та завершеністю. Він "тримає руку на пульсі" української захворюваності на злоякісні новоутворення. Відповідно до еталонних вимог міжнародних організацій IARC, IACR та ENCR, які виконав Національний канцер-реєстр, ВООЗ включила Україну до видань Cancer Incidencein Five Continents (Vol.-X, Vol.-XI), International Incidence of Childhood Cancer (Vol.-III) та ECIS - European Cancer Information System (2018)", - продовжила розповідати про досягнення Колесник.

"Команда фахівців та науковців Національного інституту раку, яка спромоглася досягти вищеописаних результатів, зараз завзято й віддано працює над новою національною стратегією реформування онкологічної галузі. Для її впровадження та реалізації необхідна насамперед політична воля та фінансові інвестиції з боку держави, а також підтримка медіа та суспільства в цілому", - резюмувала директор НІР.