Степанов Максим про медичну реформу / Максим Степанов

Екс-очільник Одеського регіону Максим Степанов пропонує доручити керування медичними установами профільним менеджерам.

Про це йдеться у статті «Дзеркала тижня».

«Доручити керування медичними установами необхідно кваліфікованим медичним адміністраторам. Сьогодні це - здебільшого відмінні лікарі, проте не завжди продуктивні менеджери. Такому менеджменту необхідно навчатись, і це має бути закріплено на законодавчому рівні», - зазначає Степанов. На його думку, ефективне управління дозволить мінімізувати витрати бюджету установи, а звільнені кошти мають бути направлені на збільшення фонду заробітної плати.

Відео дня

Окрім того, в матеріалі йдеться також про проблематику нестачі в Україні кваліфікованих молодих спеціалістів та міграції за кордон професіоналів-медиків.

«Український сюрреалізм: це коли найдорожча в отриманні професія є найнижче оплачуваною. Досвідчений хірург у нас сьогодні заробляє 6 000 гривень. У Польщі – це 1 800 євро вже на старті. Розрив у 10 разів. Будемо відверті – Україна тут не конкурентна. У МОЗі ж статистики щодо загальної кількості медичних мігрантів чомусь немає. Проте за неофіційними даними, цей показник сягає від 50 до 70 тисяч фахівців» - зазначає Максим Степанов.

Одним зі шляхів вирішення ситуації, що склалася, він вбачає у реалізації повноцінної національної системи телемедицини. «Це дозволить забезпечити кваліфікованою медичною допомогою кожного українця, незалежно від того, де людина мешкає» - пише він. Як приклад наводить досвід Одеській області, де найвіддаленніші села регіону вже зараз мають доступ до якісної медичної допомоги.

Нагадаємо, раніше Максим Степанов запропонував МОЗ провести повний аудит медичної галузі.