Чи можна говорити про епідемію грипу в Україні, чим страшні ускладнення після хвороби та які методи лікування грипу - відповіді на запитання, які хвилюють багатьох українців, шукав "Сніданок з 1+1".

Доктор медичних наук, професор медицини, завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій інституту епідеміології імені Громашевського Алла Мироненко впевнена, що сьогодні Україна перебуває в епідемічному періоді. У багатьох областях уже закрили школи на карантин. Зокрема, у Волинській, Рівненській, Житомирській, Вінницькій та Одеській, Черкаській, Сумській, Луганській, Донецькій та Запорізькій областях.

Читайте такожУ частині шкіл Харківської області ввели карантин

Як пояснює експерт, діагностувати грип і відрізнити його від ГРВІ можна за низкою симптомів:

• стрімкий початок хвороби

• висока температура

• біль у м'язах та кістках

• слабкість

• головний біль

• кашель

"Грип починається блискавично. А при респіраторних інфекціях, що викликані не грипом, може бути спочатку нежить або біль у горлі, а температура може піднятися потім, може взагалі не піднятися ", - коментує професор.

За її словами, грип може викликати сильні ускладнення. Оскільки грип - це вірус, який перш за все вражає дихальні шляхи, то можна очікувати ускладнення з боку дихальної системи - бронхіт, пневмонія, отит, гайморит. А також може викликати хвороби серця і нирок, менінгіт та загострення хронічних хвороб. Найчастіше ускладнення виникають у людей, які вчасно не звернулися до лікаря, або мають фонові захворювання та належать до груп ризику.

Один зі способів убезпечити себе від вірусу - зробити щеплення. Але багатьох українців цікавить питання, чи є сенс робити щеплення зараз, коли фактично вся країна вже перебуває на карантині.

"Всесвітня організація охорони здоров'я вважає, що щеплення можна робити в будь-який час. Але треба розуміти, для того, щоб вакцина спрацювала, потрібен час. Це два тижні для дорослого і місяць для дітей. Тобто зараз можна не встигнути, якщо ти вже потрапив у хвилю епідемії. Шанс захворіти все одно є", - відповідає професор.

При цьому Мироненко пояснює, що українцям не варто хвилюватися про якість вакцин, тому що всі вакцини проти грипу пройшли ретельні перевірки.

"Україна не виконує своїх вакцин. Всі вакцини закордонні. У нас є реєстраційна процедура, і перед тим, як зареєструвати вакцину, вона проходить тривалі та поглиблені експертизи. Тобто неякісних вакцин в Україні не допускають, боятися не треба", - говорить експерт.

Мироненко додала, що для українців найкращий час для проведення вакцинації - жовтень і листопад.