Якщо ми хочемо зняти біль без допомоги лікарських препаратів, то найчастіше для цих цілей використовуємо компрес. І, якщо робимо це правильно, то ефект досягаємо достатньо швидко.

Компреси сухі і холодні вологі

Сухі - кілька шарів марлі і вати, використовуються вони як запобіжний засіб при опіках, ранах, обмороженнях від негативних дій зовнішнього середовища, від попадання бруду і бактерій.

Відео дня

Такі компреси роблять зі стерильних матеріалів. Якщо ж говорити про холодні компреси, то вони використовуються при місцевих запаленнях, ударах, або ж при порушеннях серцебиття на область серця.

Їх також роблять з вищеперелічених матеріалів або серветки, складеної удвічі або вчетверо, заздалегідь змоченої в холодній воді, і як тільки вона починає нагріватися, компрес слід міняти на новий. Допомагають такі компреси і при головних болях, і надмірному нервовому збудженні, в цьому випадку вони накладаються на лоб або на область шиї, оскільки при такій процедурі знижується притік крові до голови.

Водні зігріваючі компреси

Цей вид компресів є багатошаровою серветкою або марлею, змоченою у воді і відтиснутою, але при цьому застосовуються додатково і інші матеріали. Зверху змоченої серветки накладається спеціальний компресний папір або ж плівка більшого розміру, ніж серветка, а на неї ще і будь-яка тепла тканина або хустка, які можна замінити шаром вати. Такий компрес ставиться зазвичай до декілька годин, а температура води повинна бути в межах двадцяти градусів. Зігріваючий компрес є прекрасним розсмоктуючим засобом, з цієї причини його використовують при місцевих запаленнях, артритах, бронхітах, ларингіті, трахеитах, фарингитах.

Гарячі компреси

Гарячі компреси використовуються переважно як болезаспокійливий засіб. Серветку для компресу змочують у воді, температура якої приблизно шістдесят градусів, швидко віджимають, не даючи їй вистигнути. Накладають на потрібну область і покривають папером або плівкою, після чого утепляють і фіксують за допомогою бинта або шарфа. Після десяти-п`ятнадцяти хвилин компрес міняють. Такі компреси є ефективним засобом при мігрені, яка розвивається на грунті спазму судин, при стенокардії, печінкових і ниркових кольках, спазмах мускулатури кишечника. Під впливом гарячих компресів відбувається розширення кровоносних судин в тканинах, вони зігріваються, відбувається їх швидше очищення від шкідливих речовин, і прискорюється процес розсмоктування.