Нардеп вимагає від голови МОЗ забезпечити лікарні киснем / фото УНІАН

Народний депутат Олександр Дубінський зажадав від міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка забезпечити лікарні Київської області медичним киснем. Нардеп підготував офіційне звернення й особисто вручив його міністру у Верховній Раді під час Години запитань до уряду.

Проблема нестачі кисню в лікарнях була озвучена напередодні, 4 листопада, жителями Боярки (Київська область) під час спілкування з депутата Олександра Дубінського з виборцями. Депутат обговорив це питання із заступником медичного директора зі стаціонарної допомоги комунального некомерційного підприємства "Лікарня інтенсивного лікування Боярської міської ради" Наталією Хоменко.

Хоменко повідомила про критичну ситуацію з постачанням її медзакладу киснем. А також про те, що на 16:00 4 листопада в ньому проходило лікування 75 хворих COVID-19, які потребують постійних і безперервних постачаннях кисню для підтримки життєздатності, а також 16 осіб, що проходять курс лікування у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії.

Відео дня

Заступник директора повідомила, що її медзаклад щодня додатково потребує 2,5-3 тонни медичного кисню. У Боярській міській лікарні встановлено дві станції для генерації кисню, і кожна вміщує в кріоциліндрах по 5 тонн, чого недостатньо для забезпечення хворих.

Нардеп Дубінський нагадав міністру охорони здоров'я Віктор Ляшко, що Національному штабу протидії COVID-19 Постановою Верховної Ради №937-IX доручено забезпечити інфекційні лікарні двомісячним запасом лікарських засобів і медвиробів для лікування коронавірусної хвороби.

А ще довідково зазначив, що 4 листопада український парламент ухвалив законопроект №5460: "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет на 2021 рік" про збільшення видатків на закупівлі, проектування та встановлення кисневих станцій". Цим документом передбачається направлення до МОЗ додаткових 800 млн грн:

  • 650 млн грн - на централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних медустанов;
  • 150 млн грн — на субвенції для закупівлі опорними лікарнями послуг з проектування та встановлення кисневих станцій.

Дубінський закликав міністра охорони здоров'я невідкладно вирішити проблему з безперебійними поставками кисню і терміново забезпечити їм "Лікарню інтенсивного лікування Боярської міської ради", щоб люди могли отримати необхідне при коронавірусі лікування.