Зеленський підписав закон про застосування експериментальних препаратів для лікування COVID-19 / фото ua.depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 737-ІХ, яким до 1 січня 2021 року продовжується строк дії закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Офісу президента.

В Офісі президента нагадали, що українське законодавство дозволяє застосовувати для лікування COVID-19 як зареєстровані в Україні препарати, так і незареєстровані лікарські засоби, клінічні випробування яких затверджені в установленому порядку та мають на меті дослідити ефективність і безпеку таких лікарських засобів щодо лікування COVID-19.

Відео дня

"Доступ до експериментальних препаратів - передових винаходів - може допомогти в боротьбі з коронавірусом. Це стосується ліків, які не є зареєстрованими, однак вже пройшли певні дослідження щодо їхньої безпечності та ефективності й рекомендовані офіційним органом США, країн-членів Європейського Союзу, Великої Британії, Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської Народної Республіки, Держави Ізраїль. Відповідна практика діє у багатьох країнах світу", - наголосили в прес-службі.

Читайте такожЄвропейське агентство з лікарських засобів рекомендувало перший препарат для лікування COVID-19

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня Верховна Рада дозволила для лікування спричиненої коронавірусом хвороби COVID-19 використовувати незареєстровані в Україні лікарські засоби.

Крім того, дозволено лікувати зареєстрованими лікарськими засобами за показаннями, що не зазначені в інструкції для медичного застосування, – за умови наявності доведеної ефективності щодо лікування COVID-19 у Сполучених Штатах Америки, країнах - членах Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Китаї та Ізраїлі.

19 червня Верховна Рада продовжила дію закону до 1 січня 2020 року, підтримавши законопроект № 3636 "Про внесення змін до розділу ІІ "Прикінцеві положення" закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)" щодо продовження строку дії у зв'язку із загрозою зростання захворюваності населення на коронавірусну хворобу (COVID-19)".