В Одесі лабораторний центр МОЗ перевантажений тестами на COVID-19 / фото УНІАН

Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України перевантажений зразками біоматеріалів для досліджень на COVID-19 методом ПЛР.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу заявив головний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров.

«Лабораторія центру продовжує приймати біоматеріали з усіх лікарень регіону - приходить до 1 тис. зразків на добу, що значно перевищує технічні можливості. Як наслідок, відбувається затримка видачі результатів на 3 доби, а іноді й більше», - сказав Гончаров, додавши, що за останню добу в центрі проведено 882 дослідження.

Ця лабораторія є основою в регіоні, де проводяться дослідження на COVID-19. У центрі сформовано бригади, які працюють у кілька змін.

З метою удосконалення її роботи в Одеському обласному лабораторному центрі МОЗ планується впровадження спеціальної інформаційної системи, яка забезпечить прискорення всіх етапів дослідження на коронавірус.

Читайте такожТест на COVID-19 тепер можна буде зробити безкоштовно в приватних лабораторіях - рішення Кабміну

Як пояснив Гончаров, це буде забезпечено за допомогою мінімізації впливу людського чинника, за рахунок автоматизації процесу тощо.

За словами посадовця, наразі готується пакет документів для проведення тендеру, а також проводяться відповідні консультації та готуються робочі місця.

«Зараз практично цілодобово йде опрацювання матеріалу, що надходить... Ми розширюємо можливості своєї бази... Очікуємо, що найближчим часом підключаться до опрацювання матеріалів лабораторний центр на водному транспорті МОЗ України та вірусологічна лабораторія, відкриття якої планується в міській інфекційній лікарні», - зазначив посадовець.

Гончаров також зазначив, що поточного тижня відновила роботу лабораторія Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. Мечникова, яка через інфікування співробітників коронавірусом із 22 вересня не функціонувала.

Однак, як уточнив посадовець, ця лабораторія працює поки не на повну потужність, і тому прийом біоматеріалів не проводить. За минулу добу в ній опрацьовано всього 179 зразків, які були «в залишку».

Раніше в Одесі через інфікування коронавірусом співробітників лабораторії Українського науково-дослідного протичумного інституту ім. Мечникова з 22 вересня було призупинено її роботу.

Коронавірус в Україні: дані станом на 9 жовтня