
Високий кров'яний тиск, підвищений рівень "поганого" холестерину і хронічне запалення підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Хоча регулярна фізична активність і збалансоване харчування є найбільш важливими для здоров'я серця, невеликі рішення, які ви ухвалюєте на кухні, наприклад, вибір спецій - можуть підтримати ці зусилля, пише Eatingwell.
Серед безлічі трав, використовуваних у кулінарії, дієтологи радять звернути увагу на кінзу (коріандр). За їхніми даними, вона є однією з найкращих для здоров'я серця.
Користь коріандру для здоров'я
Допомагає знизити рівень "поганого" холестерину
Кінза містить фітостероли - сполуки, які підтримують здоров'я серця та нормальний рівень холестерину. "Кінза містить від 18,17 до 31,15 міліграмів фітостеролів на порцію в ¾ склянки", - сказав дієтолог Ендрю Ахапхонг.
"Фітостероли знижують всмоктування холестерину в кишечнику, зменшуючи рівень "поганого" холестерину", - пояснив Ахапхонг.
Національна асоціація ліпідів рекомендує споживати 2 грами фітостеролів на день, щоб знизити рівень "поганого" холестерину на 5-10%. Хоча ви не досягнете цієї кількості тільки за рахунок кінзи, регулярне її включення в раціон - поряд з іншими продуктами, багатими на фітостероли, такими як горіхи, насіння і цільнозернові продукти - допоможе підтримувати більш здоровий рівень холестерину для серця.
Підтримує здоровий кров'яний тиск
Кінза багата на лютеолін, зеаксантин і кверцетин, які сприяють підтримці здорового кров'яного тиску, стимулюючи вироблення оксиду азоту. "Оксид азоту - це сигнальна молекула, яка допомагає розслабити кровоносні судини і знизити артеріальну напругу для більш ефективного кровотоку", - пояснив Акхапхонг.
Крім того, дієтологиня Джессіка Брантлі-Лопес зазначила, що заспокійливі властивості кінзи можуть бути корисними для серцево-судинної системи.
Допомагає знизити окислювальний стрес і боротися із запаленням
"Рослинні сполуки кінзи можуть допомогти знизити окислювальний стрес і підтримати здоров'я судин", - зазначила дієтологиня Бесс Бергер.
Річ у тім, що окислювальний стрес може пошкоджувати кровоносні судини і з часом сприяти запаленню, збільшуючи ризик серцево-судинних захворювань. Суміш антиоксидантів у кінзі може допомогти протидіяти цим ефектам.
Підсилює смак страв без надлишку солі або жиру
Одна з найбільш практичних переваг кінзи - це її здатність додавати насиченого смаку стравам без використання натрію та жирів.
"Кінза підсилює смак, тому вам потрібно менше солі або жиру, щоб їжа була смачною, а це дуже важливо для здоров'я серця", - зазначила Бергер.
Коріандр може поліпшити смак супів, салатів, страв із круп і білкових страв, полегшуючи скорочення споживання приправ із сіллю і важких соусів.
Що робити, якщо не подобається смак коріандру
Для тих, хто не любить кінзу, петрушка і базилік - чудові альтернативи, порадила дієтологиня Джуліана Крімі. "Петрушка багата на вітамін С і антиоксиданти - поживні речовини, які підтримують здоров'я серця і допомагають зменшити запалення", - розповіла вона.
Базилік - ще один чудовий вибір завдяки евгенолу, сполуці з протизапальною дією. Крімі зазначила, що базилік легко поєднується з корисними для серця жирами, такими як оливкова олія, що дає змогу легко додавати його в такі страви, як салати та соуси.
Інші новини про здоров'я серця
Раніше дієтологи назвали найкорисніший чай для здоров'я серця. Цей чай здатний підтримати роботу органу і нормалізувати артеріальний тиск.
Дієтологи зазначили, що крім смаку й універсальності, цей популярний чай має цілу низку корисних для здоров'я властивостей.