false

Згідно з одним з останніх досліджень лікарні Mount Sinai в Торонто, описаному в журналі JAMA Oncology, з'ясувалося, що через 5 років 16% опитаних шкодують, що вибрали хірургічне лікування, в той час, як відсоток незадоволених, з тих, хто вибрали б променеву терапію або активне спостереження - 11% і 7% відповідно (опитано 2072 чоловіки з локалізованим раком простати). Головною причиною такого вибору прооперовані пацієнти назвали низьку поінформованість про сучасні альтернативні лікування. 

Рак простати - другий найбільш поширений вид раку у чоловіків. Його лікують видаленням простати, кріотерапією, брахітерапією, медикаментозно і променевою терапією. Дізнавшись про побічні ефекти хірургії, кожен п'ятий пацієнт, навіть з агресивним раком, відмовляється від лікування до ще більшого поширення, - говорить доктор Маріс Скроманіс, Керівник Центру стереотаксичної радіохірургії Сигулда при Сигулдській лікарні (Латвія), де сотні пацієнтів з онкологічними захворюваннями з усього світу та з України пройшли радіохірургічне лікування з використанням найсучаснішого в Європі радіохірургічного комплексу – CyberKnife M6 (Кіберніж М6). - Причина проста і дуже сумна - їм не пропонують суперсучасні способи лікування раку, тому що про таке лікування рядові лікарі знають мало".

За словами Маріса Скроманіса, у хворих є шанс зробити успішний вибір лікування, якщо вони будуть інформовані про всі варіанти, включаючи останні наукові розробки. У Сигулдському центрі працюють на суперсучасному обладнанні Кіберніж останнього покоління, який є всього в декількох клініках Європи. У лікуванні раку простати це дуже ефективний метод лікування з відносно невеликим побічним впливом. Проліковані живуть повноцінним життям: у них немає нетримання сечі, зберігається потенція.

"CyberKnife впливає на пухлину локально, не пошкоджуючи тканини і органи поруч, - пояснює Скроманіс. - При часу на лікування на Кіберножі треба мало-5 сеансів тривалістю до 1 години. Сама процедура безболісна і навіть не вимагає анестезії (дискомфорт тільки при підготовці і біопсії). При цьому, "розумна" система Кіберніж весь час стежить за рухом пухлини (в рухливих органах, як передміхурова залоза, це дуже важливо). Завдяки цьому ризик ускладнень мінімізується". 

Через 3-6 місяців стан пацієнта поліпшується, а максимальний ефект буде видно через 12 місяців.

У Сигулдському центрі лікують практично будь-який вид раку і будь-яку стадію, але по конкретних випадках потрібно звертатися до Центру. Фахівці проводять попередні консультації в тому числі для іноземних пацієнтів будь-яким зручним способом.