Єнотовидний собака / фото wikimedia.org

Джерелом появи коронавірусу міг бути єнотовидний собака. Ними торгували на ринку в китайському Ухані, де почався перший спалах епідемії. Таких висновків дійшла міжнародна група експертів з вірусів, пише The New York Times.

Вчені вивчили генетичні проби, взяті на ринку і навколо нього в перші тижні після початку епідемії. На той час тварин з ринку вже прибрали, але дослідники взяли мазки зі стін, підлог, металевих кліток і візків, які часто використовували для перевезення тварин.

Позитивний результат на коронавірус дали ті мазки, в яких був присутній генетичний матеріал єнотовидного собаки. Щоправда, вчені визнають, що це саме по собі не доводить, що саме ці собаки були джерелом вірусу.

Відео дня

"Інша тварина могла передати вірус людям, або хтось, заражений вірусом, міг передати вірус єнотовидному собаці", - кажуть вчені.

Однак аналізи показали, що єнотовидні собаки, ймовірно, є частиною того сценарію, в рамках якого вірус перейшов від дикої тварини до людини.

Видання зазначає, що китайські вчені ще рік тому опублікували своє дослідження за тими ж зразками з ринку в Ухані. Але вони дійшли висновку, що сліди вірусу в пробах з'явилися від інфікованих людей, які робили покупки або працювали на ринку, а не від тварин.

Походження коронавірусу - що відомо

Наприкінці лютого вже давно стихлі дебати про походження коронавірусу спалахнули з новою силою, коли Міністерство енергетики США подало в Білий Дім і Конгрес новий звіт, де причиною появи вірусу було названо витік з китайської біолабораторії.

З цими висновками згодні і експерти ФБР. Глава відомства Крістофер Рей зазначив, що китайська влада всіляко перешкоджає проведенню об'єктивного розслідування.

Однак в США є ще чотири державних агентства, які навпаки схиляються до природного походження вірусу. При цьому ВООЗ і зовсім заявила, що офіційне розслідування причин появи коронавірусу "зайшло в глухий кут".

Вас також можуть зацікавити новини: