У 23 роки в людини, як правило, немає серйозних обов'язків, тому вона почувається щасливою / Скріншот

Фахівці Центру економічних показників Лондонської школи економіки і політичних наук змогли визначити так званий "вік щастя".

Згідно з висновком, зробленим вченими, протягом людського життя трапляються два вікових періоди, коли виникає відчуття щастя, передає MedikForum.

Дослідники проаналізували дані 23 тисяч осіб віком від 17 до 85 років. З добровольцями працювали поетапно. Спочатку люди проходили анкетування, яке показувало їхню задоволеність життям. Учасників запитували, чи вони щасливі. Також піддослідні розповідали, яким бачать своє життя через п'ять років.

Відео дня

Через п'ять років з добровольцями знову проводили анкетування. Крім того, учасники як і минулого разу оцінювали своє відчуття щастя, а також порівнювали його з тим, що було з ними в минулому.

Читайте такожНазвано несподівану причину передчасної смерті

В результаті фахівці визначили, що щастя в період з 20 до 70 років являє собою U-образну криву. У молодості виникає очікування щасливого життя, але в міру віку рівень задоволеності життям падає разом з розумінням того, що не все так, як очікувалося. Однак ближче до 70 років людина розуміє, що недооцінювала важливість дрібниць і простих радощів, та її оцінка життя знову підвищується.

"Людина почувається абсолютно щасливою в 23 і в 69 років", - констатували дослідники.

За їхніми словами, в 23 роки у людини, як правило, немає серйозних обов'язків і життя здається низкою пригод.

При досягненні 69 років зазвичай з'являються вільний час та пенсія, тоді як негативні події, пов'язані з професійною діяльністю та з вихованням дітей, залишаються позаду, - це сприяє більш позитивному світосприйняттю й оцінці свого існування.

Раніше вчені з'ясували, що самотність вбиває не тільки людей похилого віку. Є принаймні три пікові періоди в житті людини, коли вона може почуватися самотньою і особливо нещасною - у віці між 25 і 30 роками, після 50 років і після 80 років, стверджують вони.