Найефективнішим способом зберегти щось у пам'яті визнано малюнок \ faz.net

Найефективнішим способом зберегти щось у пам'яті визнано малюнок, який людина можете зробити, навіть якщо зовсім не вмієте малювати.

Читайте такожПридушення спогадів може спричинювати погіршення пам'яті

До такого висновку дійшли канадські вчені з Університету Ватерлоо, передає Бі-бі-сі. Їхні дослідження показали, що навіть найбільш примітивні схеми і ескізи зберігають в пам'яті людей, особливо літніх, куди більше інформації, ніж текст.

Відео дня

Особливо корисна ця порада тим, хто страждає від старечої деменції, коли у літніх людей починає відмовляти короткострокова пам'ять. "Ми виявили, що малюнки допомагають літнім людям запам'ятовувати краще, ніж будь-які інші прийоми і методи", - каже учасниця проекту Меліса Мід.

В експерименті взяли участь 48 осіб: половина з них у віці близько 20 років, друга половина - у віці близько 80-ти. Їм зачитували список предметів, які вони могли записати або намалювати.

Через деякий час їх просили пригадати якомога більше слів зі списку. І виявилося, що в обох групах люди краще пам'ятали слова, які були представлені у вигляді малюнків.

"Наприклад, намальований список покупок при поході в магазин чи схема приготування страви запам'ятовуються значно краще, ніж аналогічний текст", - говорить Мелісса Мід.

Нейрофізіологи, що брали участь в дослідженні, пояснюють, що при малюванні активізуються різні ділянки мозку, відповідальні за візуальні, вербальні, просторові і семантичні процеси, а також моторна пам'ять - а значить, і запам'ятовування відбувається краще.