Ілюстрація REUTERS

Про те, які звички, пов'язані з вживанням їжі, є насправді шкідливими, розповів лікар-гастроентеролог Олексій Парамонов.

Серед них - бажання лягти після їжі, запивання жирного холодним та пропуск сніданку, пише MedikForum.

Лежаче положення після їжі. Звичка приймати горизонтальне положення після прийому їжі – одна з найшкідливіших.

Відео дня

Читайте такожНазвано найпростішу вправу, яка зробить живіт плоским два тижню

Гастроентеролог пояснив, що коли людина лягає відпочити після їжі, вміст її шлунка починає тиснути на вхід у нього зі стравоходу і розтягувати його. В результаті кислота і жовч шлунка отримують більше можливості для проникнення в стравохід та глотку, подразнюючи їхн. слизову. На цьому тлі може виникнути гастро-езофагеальна рефлюксна хвороба, симптомами якої стають печія, відрижка, відчуття важкості у верхній частині живота.

Запивати жирну холодним. За словами лікаря, запивати їжу не шкідливо, але в цьому випадку слід уникати поєднання жирного з холодним. При такій комбінації жир у шлунку буде перебувати в твердому агрегатному стані, що створить певні труднощі з його переварюванням, здатні вилитися в розвиток різних гастроентерологічних порушень. Жирну холодну їжу фахівець радить запивати теплим напоєм.

Пропуск сніданку. Заведено вважати, що це дуже шкідлива звичка, але лікар-гастроентеролог заявив, що пропуск сніданку не небезпечний. Низка досліджень останніх років показала, що люди, які не примушують себе снідати, коли їм цього не хочеться, - краще контролюють вагу. Гастроентеролог пояснив: питання зі сніданком вирішується індивідуально, і якщо не хочеться їсти вранці, можна зупинитися на пізньому сніданку або навіть почати день з обіду.