Нервові клітини виявилися огорнутими іншими клітинами / Фото: infosmi.net

Дослідники стверджують, що відкрили новий особливий тип клітини. Вони оточують нервові клітини, які простягаються до зовнішніх шарів шкіри і беруть участь у процесі, який люди називають болем.

Як повідомляє The Guardian, вчені стверджують, що відкриття пропонує новий погляд на природу болісних відчуттів і можуть дати відповідь на давні питання.

"Головне питання для нас зараз, чи ці клітини насправді спричиняють певні види хронічних больових розладів", - пояснив співавтор дослідження професор Патрік Ернфорс з Каролінського інституту в Швеції.

Відео дня

Читайте такожВчені з США створили мікродатчики, які можна імплантувати в нервові волокна

Знахідка - це так звані Шваннівські клітини, які за своєю формою схожі на восьминогів. Вони огортають і вкривають нервові клітини, допомагаючи їм лишатися живими. Вчені виявили, що саме тіло їхньої знахідки зазвичай розміщується під зовнішнім шаром шкіри. Але її довгі закінчення огортають закінчення чутливих до болю нервових клітин у епідермісі. Дослідники були здивовані своїм відкриттям. Тому що до цього часу вважалося, що закінчення нервових клітин у епідермісі оголені й нічим не вкриті.

Але найбільшим висновком дослідження стало те, що самі Шваннівські клітини теж здатні відчувати біль. Це може допомогти у розробці нових знеболюючих препаратів.