Существует целый ряд методик, позволяющих уменьшить боль человека за счет воздействия на опиоидную систему: гипноз, акупунктура, отвлечения внимания и даже прием плацебо-препаратов. Но что делать тем, у кого развилась толерантность к опиатам?

У першу чергу це стосується людей, які тривалий час вживали знеболюючі препарати на основі опіатів, пише Здоров'я. На щастя, і для них є вирішення проблеми – усвідомлена медитація.

Вона не задіює систему опіоїдів, а використовує інші ендогенні механізми для зменшення болю. У 78 здорових випробовуваних викликали неприємні відчуття шляхом нагрівання невеликої ділянки шкіри до 49 градусів за Цельсієм. В якості болезаспокійливого їм пропонували спробувати усвідомлену медитацію. При цьому деяким учасникам паралельно вводили налоксон (інгібітор опіоїдної системи), а іншим - фізіологічний розчин (плацебо).

Читайте такожМедитація здатна зупинити процес старіння

Відео дня

В результаті у добровольців з першої групи інтенсивність болю знизилася на 24%, а у другій групі – на 21%. Це свідчить про те, що навіть якщо заблокувати опіоїдні рецептори, "медитативний" організм все одно знайде спосіб впоратися з болем.

Вчені припускають, що в подальшому метод усвідомленої медитації можна буде застосувати для зменшення дискомфортних відчуттів при хронічних станах.