Російську вакцину випробували лише на кількох десятках здорових молодих людей / фото REUTERS

У Росії препарат "Супутник", який представили як вакцину проти коронавірусу (COVID-19) не пройшов належних клінічних випробувань.

Читайте такожУ Кремлі розказали, чи колотимуть Путіну російську вакцину проти коронавірусуПро це в інтерв'ю "Фактам" розповів академік НАН України Сергій Комісаренко.

Він зазначив, що російську "вакцину" випробували лише на кількох десятках здорових молодих людей.

Відео дня

"Зрозуміло, що цього абсолютно недостатньо, тому Всесвітня організація охорони здоров'я негативно відреагувала на старт вакцинації "Супутником". Росіяни тільки планують третю стадію випробувань із закінченням вже в 2021 році і з залученням десятків тисяч добровольців, в тому числі в Ірані, який є одним зі світових лідерів за кількістю хворих на COVID-19", – сказав він.

Також Комісаренко висловив сподівання, що Україна не увійде до числа країн, де Росія має намір випробовувати свою "вакцину".

Російська вакцина від коронавірусу: що відомо

  • Першу російську вакцину від коронавірусу "Супутник V" зареєстрували ще на початку серпня, її розробником був названий центр Гамалії. Вакцина нібито була створена на основі ДНК аденовірусу і повинна "формувати імунітет і від грипу, і від коронавірусної інфекції". Випробовувати вакцину також будуть на жителях Білорусі, куди в кінці вересня вже завезли першу партію.
  • Вчені стурбовані, що намір Росії ввести вакцину "Супутник-V" проти COVID-19 до проведення її повних випробувань може спровокувати мутацію нового коронавірусу.
  • У Британії заявила, що клінічні випробування "першої в світі" російської вакцини проти коронавірусу дали сумнівні результати.
  • Стало відомо, що деякі добровольці, які випробовували російську вакцину від коронавірусу, захворіли на COVID-19.
  • В кінці вересня в Росії запатентували другу вакцину від коронавірусу, яку розробив Державний науковий центр вірусології та біотехнології "Вектор".