За даними ВООЗ, у 2020 році від онкологічних захворювань померло 10 мільйонів людей, з них в Україні — понад 77 000. Одним з факторів ризику їхнього розвитку є куріння — на нього припадає 20% у статистиці смертності. Як у боротьбі з поширенням онкологічних захворювань можуть допомогти електронні сигарети, експерти обговорили на форумі The Parliament Magazine.

Під час панельної дискусії йшлося про те, яку роль електронні сигарети грають у громадському здоров'ї та як країни використовують їх для зниження ризиків від куріння.

Клайв Бейтс, директор організації Counterfactual, яка займається консалтинговою і адвокатською практикою, яка орієнтована на прагматичний підхід до сталого розвитку та охорони громадського здоров'я, заявив, що при використанні альтернативних продуктів курцями держава отримає вигоду у вигляді поліпшення рівня громадського здоров'я. Наприклад, завдяки переходу з сигарет на снюс (жувальний тютюн), у Швеції вдалося знизити рівень куріння до 5%. У той час як середній показник по ЄС становить 24%. Вибір конкретної альтернативи залежить від користувача, але експерт зазначив, що при відмові від куріння електронні сигарети демонструють ефективність удвічі вищу в порівнянні з іншими методами (нікотинозамісна терапія, пластирі та жуйки).

Відео дня

Прогресивною країною по використанню електронних сигарет як методу зниження ризиків для курців є Великобританія. В основі державної політики там закладена концепція Harm Reduction (зменшення шкоди), мета якої визначити фактори ризику для здоров'я та замінити їх альтернативами. Підмогою стали наукові дослідження, які вказали на те, що при використанні електронних систем доставки нікотину (електронних сигарет та систем для електричного нагрівання тютюну) виділяється до 95% менше шкідливих речовин у порівнянні з димом сигарети. Майкл Ленді, директор Всесвітнього альянсу вейперів, висловився щодо цього підходу: «Зменшення шкоди — це можливість дати голос користувачам і це те, що може допомогти в боротьбі з онкологією». 

У регулюванні бездимних продуктів Великобританія використовує пропорційний підхід: найменш шкідливі продукти обкладаються меншим податком і обмеженнями у порівнянні з традиційними сигаретами, і навпаки. Держава підтримує перехід на електронні системи навіть шляхом реклами в громадських місцях. 

А з 2017 року, в рамках національної щорічної кампанії Stoptober, що допомагає британцям кинути курити, електронні сигарети визнаються як засіб, що знижує ризики. І це дало результати: рівень куріння в країні скоротився до історичного мінімуму 14,7%.

Майкл Ленді зазначив також, що найвищий рівень куріння спостерігається серед бідних верств населення. А регулювання альтернативних продуктів, яке прирівнює їх до сигарет, робить перші дорожчими за вартістю. Це створює складнощі для безлічі курців, які не можуть або не хочуть кидати споживання нікотину. «Якщо ми піднімаємо вартість альтернативних продуктів, ми автоматично ставимо на них хрест», заявив експерт. З огляду на ці фактори, рекомендації ВООЗ повинні бути переглянуті, вважає він.

На підтримку електронних сигарет як способу зменшення шкоди виступила Марія Спіракі, членкиня Комітету Європарламенту з питань навколишнього середовища, охорони здоров'я та безпеки продуктів харчування, а також Спеціального комітету по боротьбі з раком. Експертка вважає, що повнолітні курці мають бути поінформовані про всі можливі та доступні методи зменшення шкоди. «Ми маємо використовувати доступні нам інструменти — альтернативні продукти. А жорсткі податки — це не те, що нам допоможе. Однак, щоб попередити куріння електронних сигарет серед молоді, необхідно проводити інформаційні кампанії», прокоментувала Марія Спіракі.

Куріння фактор ризику розвитку онкологічних захворювань, і воно негативно відображається на громадському здоров'ї. Тому держави повинні аналізувати практики інших країн і вживати заходів, щоб скоротити масштаби всіма доступними методами. А пропорційне регулювання альтернативних продуктів, що мають наукове обґрунтування в зменшенні шкоди, це можливість дати курцям вибір на користь зниження ризиків для здоров'я.