Чи справді звичайні окуляри захищають від COVID-19 / фото depositphotos.com

Серед медиків з'явилася теорія, яка пов'язала носіння окулярів та ризик зараженням коронавірусом. Аналізуючи дані лікарень в Китаї, дослідники помітили, що більшість пацієнтів, госпіталізованих з COVID-19, не носили окулярів.

Думки експертів та дослідження показали, чи справді можна заразитися коронавірусом через очі, пише Independent.

Читайте такожNewsweek: Чи може біль в очах бути симптомом коронавірусу?

Відео дня

За даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), COVID-19 поширюється через респіраторні краплі, які утворюються, коли інфікована людина кашляє, чхає чи розмовляє.

Найбільш поширений шлях передавання інфекції — потрапляння цих крапель до рота або носа іншої людини. Однак CDC уточнює, що вірус може поширюватися і іншими способами, наприклад, коли людина торкається "інфікованих" поверхонь, а потім рота, носа "або, можливо, очей".

"Це не вважається основним способом поширення вірусу, але ми все ще дізнаємося більше про те, як він поширюється", — заявляє агентство.

З початку пандемії деякі лікарі рекомендували надавати перевагу окулярами замість контактних лінз. У цього було дві причини. 

Перша причина полягає в тому, що окуляри можуть знизити ймовірність потрапляння мікробів в очі через контакт з руками. Доктор Сонал Тулі з Американської академії офтальмології передбачає, що заміна лінз окулярами може "зменшити подразнення і змусити вас зробити паузу, перш ніж доторкнутися до очей" і потенційно запобігти потраплянню забруднених пальців в око.

Інша причина в тому, що окуляри можуть діяти як бар'єр від крапель.

"Захист очей часто недооцінюється", — сказав раніше ABC News доктор Дерек Чу.

Люсі Вілсон, професорка кафедри швидкої медичної допомоги Університету Меріленда в окрузі Балтимор, також визнала, що окуляри можуть служити бар'єром від попадання крапель з повітря.

"Окуляри можуть забезпечити бар'єрний захист від крапель або бризків, тому теоретично вони можуть захистити від впливу SARS-CoV-2", - сказала вона HuffPost. - "Слизові оболонки, зокрема й очі, частий шлях проникнення коронавірусу в організм".

Хоча деякі дані свідчать, що окуляри можуть захищати від коронавірусу, експерти відзначають, що говорити про це занадто рано. 

За словами докторки Лізи Марагакіс, фахівчині з інфекційних захворювань і доцентки медицини Школи медицини Джонса Гопкінса, яка прокоментувала недавнє дослідження, результати не є остаточними з низки причин.

Одна з них: дослідження було невеликим. У ньому досліджувалося менш як 300 випадків. Інша причина полягає в тому, що на результати можуть впливати інші чинники, наприклад, "носіння окулярів просто пов'язано з іншою змінною, яка впливає на ризик захворіти COVID-19.

Приміром, може бути, що люди, які носять окуляри, старші, більш обережні і з більшою ймовірністю будуть залишатися вдома під час спалаху вірусу. Або ті, хто може дозволити собі окуляри, з меншою ймовірністю заразяться бо, наприклад, мають можливість жити в менш людних місцях.

Утім Марагакіс визнає, що дослідження дійсно має "певну біологічну правдоподібність, враховуючи, що в медичних установах ми використовуємо засоби захисту очей". Утім ще треба вивчити, чи дають окуляри більший захист в громадських місцях, у порівнянні з використанням масок та дотриманням фізичної дистанції.

"Думаю, це все ще неясно", — сказала вона.

Як захиститися від коронавірусу: що варто знати