Названо звички, які старять мозок / фото ua.depositphotos.com

Люди мають багато можливостей контролювати здоров'я мозку і запобігати передчасному старінню - і це починається з повсякденних звичок.

Поведінка, якої ми уникаємо, може мати позитивний вплив на наш мозок, пише Huffpost. Експерти розповіли, що деякі щоденні звички можуть привести до старіння мозку, і про те, як ми можемо цьому запобігти.

Ось помилки, які потрібно виправити якомога швидше:

Відео дня

1. Брак соціальної взаємодії

"Коли ми зустрічаємо когось нового... ми створюємо в мозку новий зв'язок між клітинами", - сказав доктор Залді Тан. Крім того, доведено, що сильний соціальний зв'язок покращує настрій, що пов'язано зі здоров'ям мозку. 

Хоча особисте спілкування є найбільш корисним, віртуальні розмови також можуть допомогти, сказав доктор Глен Фінні.

2. Повторення одного і того ж і відсутність нового

Коли ми зустрічаємо когось нового, вивчаємо щось нове - це формує зв'язки між клітинами мозку і допомагає зберегти його молодість.

"Ви завжди повинні розширювати свій розумовий кругозір", - сказав Фінні.

3. Ігнорування хронічного стресу

Стрес є частиною повсякденного життя, і організм зазвичай швидко відновлюється після певної стресової події чи ситуації. Проблема в тому, що стрес стає хронічним, і ми не вирішуємо його.

Доктор Елісса Епель зазначила, що "навіть коли нічого стресового не відбувається, ми можемо носити з собою несвідомий стрес". Вона сказала, що важливо усвідомлювати цей стрес і знімати його протягом дня, наприклад, уважно стежити за думками і сповільнювати дихання. 

4. Ви занадто покладаєтесь на фаст-фуд

Фахівці відзначили, що постійне вживання такої їжі в довгостроковій перспективі не найкраще для мозку. Вони відзначили, що дослідження показали, що фаст-фуд потенційно сприяє розвитку деменції.

5. Погана якість сну

Навіть якщо ви спите рекомендовані 7-9 годин на добу, але якість сну погана, наступного дня ви, швидше за все, прокинетеся з почуттям втоми. І кількість, і якість сну важливі для здоров'я мозку.

"Під час сну спогади дня сортуються і розміщуються в потрібному місці, щоб ми могли отримати доступ до них у майбутньому... [також] бета-амілоїд, липкий білок, який завдає шкоди мозку людей з хворобою Альцгеймера, очищається під час сну. Коли сон занадто короткий або поганої якості... ці процеси перериваються", - пояснив Тан. 

Наступного дня вам може бути важко зосередитися або згадати інформацію. Але з роками поганий сон може збільшити ризик передчасного старіння мозку та розвитку деменції.

Щоб поліпшити якість сну, Тан рекомендує встановити постійний час сну, звести до мінімуму вживання алкоголю, скоротити споживання рідини перед сном, уникати прийому седативних засобів і снодійних.

6. Ви не включаєте фізичну активність у свій спосіб життя

"Фізичні вправи... важливі для підтримки молодості мозку", - сказав Фінні. "Це насправді може збільшити кількість гормонів росту в мозку, таких як нервові фактори, які сприяють здоров'ю мозку", - додав він.

Окрім тренувань, Тан рекомендує зробити фізичну активність частиною способу життя. "Будь то... робота в саду чи ... прогулянка", - сказав він.

Коли фізична активність стає звичкою на все життя, це приносить багато переваг - від зменшення стресу до збільшення припливу крові до мозку.

Інші новини про здоров'я мозку

Для загального здоров'я харчування мозку є найважливішим аспектом, який часто не помічають. Мозок, що є епіцентром наших когнітивних функцій, емоцій і життєвої сили, вимагає особливої уваги і турботи. Як розповіла лікар-дієтолог Екта Сінгхвал, підтримання оптимального здоров'я мозку передбачає включення збалансованої і багатої поживними речовинами дієти.

Вас також можуть зацікавити новини: