Київ. 10 січня. УНІАН. Голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр БРИГИНЕЦЬ заявляє, що столичний Будинок Крістера на вул. Осиповського, 2-А не реставрують, а «пристосують під сучасні потреби”, що недопустимо для даної історичної споруди.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби депутата.

О.БРИГИНЕЦЬ інформує, що про пристосування будівлі під сучасні потреби говориться у відповіді, що він отримав як голова комісії на звернення до голови КМДА Олександра ПОПОВА стосовно руйнації Будинку Крістера. Водночас він зазначає, що будинок на вул. Осиповського, 2-А включений до переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини та перебуває на балансі Інституту харчової біотехнології та геноміки НАН України.

Відео дня

За словами депутата, раніше київська влада інформувала, що дерев′яний будинок - пам′ятку архітектури вирішено реставрувати. Робочі мали по дошках розібрати садибу, нумеруючи кожну з них, щоб в подальшому зробити аналогічні та відновити будинок з нових матеріалів.

«Обіцянки влади, які раніше прозвучали в ЗМІ, дуже приємні та відповідають бажанням стурбованих киян, але, як ми бачимо з офіційної відповіді, дані обіцянки не будуть виконані, оскільки йдеться про пристосування будівлі до сучасних вимог, що категорично заборонено робити з пам’ятками», - заявив О. БРИГИНЕЦЬ.

Депутат наголосив, що незважаючи на запевнення київської влади, що будинок реставрують, Науково-дослідний інститут історії архітектури та містобудування уклав угоду з власником будинку на проектування реставрації та пристосування будинку під сучасні потреби.

“Як повідомили в КМДА, на вимогу проектувальника, замовником здійснено ряд протиаварійних заходів, зокрема демонтаж аварійних елементів будівлі. Хоча насправді ліквідовано весь історичний будинок, а не деякі елементи”, - зазначається в повідомленні прес-служби О.БРИГИНЦЯ.

Депутат звернув увагу, що сьогодні немає визначених термінів, коли оголошені роботи будуть закінчені. “Є небезпека того, що розібрані дошки пролежать якийсь період у сховищах, а коли, на думку забудовника, кияни забудуть про цей будинок, то на вільній земельній ділянці почнуть якесь інше нове будівництво», - застерігає О. БРИГИНЕЦЬ.

В повідомленні нагадують, що легендарний «Будинок Крістера» на вул. Осиповського, 2-А, розібрали в грудні минулого року. Він побудований у 1880 р. для саксонського ткача і садівника Вільгельма Крістера.