Ілюстрація REUTERS

На півдні Франції побитий абсолютний температурний рекорд. У комуні Вільв'є (департамент Гар) у п'ятницю повітря прогрілося до 45,1 градуса за Цельсієм.

Читайте такожрозповіла Синоптик, коли до України на зміну літній прохолоді знову прийде спека

Також у п'ятницю стовпчик термометра в місті Карпантрас (департамент Воклюз) піднявся до позначки 44,3 градуса за Цельсієм.

Відео дня

Попередній абсолютний температурний рекорд на півдні Франції був зареєстрований у серпні 2003 року в містах Монпельє і Нім, коли температура повітря піднялася до 44,1 градуса за Цельсієм. Тоді аномальна спека в Європі забрала десятки тисяч життів, пише Російська служба Бі-бі-сі.

Раніше в чотирьох департаментах країни - Воклюз, Гар, Еро, Буше-дю-Рон - був оголошений червоний рівень небезпеки у зв'язку з аномальною спекою. Майже в усіх інших регіонах країни, в тому числі й в Парижі, оголошено оранжевий рівень кліматичної загрози: в школах відкладені іспити, багато навчальних закладів повністю закриті через брак кондиціонерів, лікарні та будинки престарілих приготувалися до масового напливу пацієнтів.

Вперше в історії Франції червоний рівень небезпеки через високі температури був оголошений на настільки великій території.

Червоний рівень небезпеки був оголошений також у восьми областях Іспанії, в тому числі в Каталонії, де лісові пожежі охопили 6500 га. Існує небезпека, що вогонь може охопити площу у 20 тисяч гектарів. Таких масштабних лісових пожеж в Іспанії не було майже 20 років.

У п'ятницю в Іспанії від теплового удару помер 17-річний підліток, який працював на одній з ферм в Андалусії. Повернувшись після роботи в полі, він стрибнув у басейн, у воді у нього почалися судоми, підлітка госпіталізували, проте врятувати його не вдалося.

У четвер прямо на вулиці в іспанському місті Вальядолід помер літній чоловік. На думку лікарів, смерть була викликана тепловим ударом.

Надзвичайний стан у зв'язку з аномальною спекою оголошено також у 16 італійських містах.

У Польщі до кінця тижня також метеорологи прогнозують аномально спекотну погоду - повітря прогріється до +40°C.

Синоптики попередили, що цього року літо в Європі стане найспекотнішим з 2003 року. Причини погодної аномалії - шторм у Північній Атлантиці та потужний антициклон, який встановився у Центральній Європі.

Хоча в цілому подібні періоди аномальної спеки для Європи не новина, в останні роки вони значно почастішали через кліматичні зміни, викликані глобальним потеплінням.

"Періоди аномально спекотної погоди - безшумні вбивці. У 2003 році така аномалія забрала в Європі 70 тисяч життів ... Спекотне літо минулого року в Німеччині призвело до смерті щонайменше 1000 осіб", - пише в "Твіттері" кліматолог Потсдамського університету Штефан Рамшторф.

На цей раз, кажуть вчені, жертв може бути навіть більше, оскільки літо тільки почалося і багато європейців ще не встигли адаптуватися до високих температур.