УНИАН

В Одеській області січнева негода (в період 16 по 21 січня) завдала збитків регіону більш ніж на 47,8 млн грн.

Читайте такожНа зміну негоді: мародери на Одещині вкрали більше трьох тонн обірваних дротівЯк передає кореспондент УНІАН, про це стало відомо сьогодні під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Одеської обласної державної адміністрації.

Відео дня

Зокрема, за словами голови Одеської ОДА Максима Степанова, йдеться про природні явища (штормовий вітер, снігопад, ожеледиця тощо), які мали місце в Одеській області в період з 16 по 21 січня, які фахівці охарактеризували як «надзвичайні».

Зараз у районах області і в обладміністрації завершили підрахунок збитків, встановлено, що вони перевищили 47,8 млн грн.

Найбільша частка збитків - пошкодження опор ліній електропередачі. Внаслідок шквальних поривів вітру їх кількість досягла 1750, що призвело до масових відключень світла в населених пунктах.

Як зазначив Степанов, для мінімізації наслідків негоди додатково затверджено комплекс заходів. Перш за все, це стосується модернізації електромереж.

«Питання стоїть дуже гостро і вимагає вирішення. При цьому, забезпечення дизель-генераторами лікарень і об'єктів соціальної сфери буде передбачено, зокрема й у районних бюджетах. Ще два важливі аспекти: облаштування зупинок транспорту всім необхідним і стійкість мобільного зв'язку», - наголосив Степанов.

Він зазначив, що необхідні заходи було обговорено під час роботи регіонального штабу з питань негоди, а тепер буде офіційно затверджено й прийняті до виконання.

План заходів планується затвердити на наступному засіданні комісії.

Як повідомляв УНІАН, внаслідок січневої негоди в Одеській області було пошкоджено більш як 1 тисячу опор повітряних ліній електропередач, що призвело до знеструмлення майже 600 населених пунктів. Наприклад, місто Ізмаїл залишився без води, електрики і теплопостачання, місто Вилкове Кілійського району майже тиждень було без електро- і теплопостачання, в дуже складній ситуації опинилися жителі міст Кілія, Арциз та ін.

Таких сильних снігопадів зі шквальним вітром в Одеській області не спостерігалося з 1975 року.