Вирубка лісів приносить регіону безліч неприємностей / фото УНІАН, Янош Немеш

Паводки на Закарпатті з кожним роком будуть лише посилюватися. 

Про це заявила кліматолог, географ-метеоролог, завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, передає Главред.

Читайте такожКліматолог розповіла, які частини України можуть піти під воду

Відео дня

Вона впевнена, що всьому виною – вирубка лісів. 

"Зокрема, це призводить до зменшення кількості опадів, а ті незначні опади, які випадають, дуже швидко досягають підніжжя гори, тому що дерева є свого роду захисним шаром, який акумулює вологу і зменшує швидкість переміщення водних потоків до підніжжя", - пояснила експерт.

В Україні ж значна частина лісів була вивезена, нагадала вона.

"Причому, коли їх вивозили, зробили колесами дуже потужні шляхи. А це стало додатковим фактором для збільшення паводконебезпечності цього регіону. В результаті навіть невеликі дощі створюють там великі проблеми: потужні паводки і селеві потоки, а взимку також виникає ризик сходження лавин. Йдеться саме про Карпатський регіон", - уточнила Балабух.

При цьому вона назвала ще одну небезпеку, яка загрожує Карпатам через вирубку лісів.

"Це зростання пожежної небезпеки. При рубці лісу багато що залишається на місці вирубки. Часто одні дерева зрубують, а інші залишаються, як сухостій - це стає додатковим джерелом для виникнення і поширення вогню", - додала кліматолог.

У Карпатах випав сніг

В Україні на Покрову, 14 жовтня, трохи знизилася температура, а в Карпатах і зовсім пішов сніг і вдарили морози.

Температура повітря там опустилася нижче нуля.

"Станом на 8:25 14.10.2020 на г. Піп Іван Чорногірський хмарно, видимість обмежена до 50 м. Вітер західний 19-20 м/с. Температура повітря -4° С", - йдеться в повідомленні.