Гроші на піар-кампанію не завжди допомагають пройти

Журналісти INSIDER проаналізували десятку багатих і впливових бізнесменів, які, незважаючи на витрачені кошти, так і не потрапили в парламент, балотуючись по мажоритарних округах.

1. Віктор Пилипишин

Створив компанію "Союз-Авто", яка торгувала автомобілями "Ауді" та "Фольксваген". Але одним з основних його активів є підприємство "Украфлора" - великий гравець на квітковому ринку. Компанія виробляє, імпортує і займається роздрібним продажем квітів. Також Пилипишину належав чайний бізнес - бренди "Аскольд", "Батік", "Домашній", найбільша чайна фабрика України та мережа тепличних комбінатів.

Відео дня

Програв кандидату від "Свободи" Юрію Левченку.

Читайте такожСвободівець Левченко обійшов Пилипишина на столичному окрузі2. Вадим Столар

Бізнес-партнер сина екс-мера Києва Леоніда Черновецького Степана в компанії "Еліт-боксинг". Сам володів і керував будівельною компанією "Відродження", був одним з найбільших акціонерів збанкрутілого CityCommerce Bank.

Програв командиру добровольчого полку "Азов" Андрію Білецькому.

3. Євген Червоненко

Був засновником і власником великого концерну "Орлан", який займається виробництвом безалкогольних напоїв (ТМ "Біола", "Каліпсо" та ін).

Був головою Нацагентства з підготовки до футбольного чемпіонату "Євро 2012". У 2013 році звинувачений прокуратурою в тому, що його компанія "Червоненко рейсінг" отримала від держави 6,5 млн грн за рекламу чемпіонату, а роботу так і не виконала.

Поступився "регіоналу" Володимиру Бандурову та голові профспілки Запорізького залізорудного комбінату, самовисуванцю Олександру Григорчуку, який пройшов у Раду.

4. Людмила Дригало

Білоцерківська підприємниця. Заснувала свій бізнес ще в 1992 році, створивши підприємство, яке займалося виробництвом заморожених напівфабрикатів. Сьогодні завод займає 15% ринку та виробляє продукцію під торговими марками "Дригало", "Ванька-Встанька", "Немо" та ін.

Крім заводу напівфабрикатів, білоцерківське сімейство володіє фермерським господарством "Гніздо", агрохолдингом "Бердичівський", ресторанами "Бісмак", "Наутілус", десятками гектарів землі, стоянками, салонами краси і багатьом іншим.

Посіла лише четверте місце, поступившись кандидатам від "Батьківщини", БПП та "свободівцю" Олександруа Марченку, який і став нардепом.

5. Ігор Учитель

Один з найбільших бізнесменів Одеси. Найвідоміший актив Ігоря Учителя - компанія "Одесагаз", яка забезпечує газом промислових і побутових споживачів регіону. Також має інтереси в нерухомості - йому належить житловий комплекс "Аркадіївський палац" і поки недобудована "Одеська рів'єра". За даними Forbes, його статки оцінюються в $36 мільйонів.

З солідним відривом програв одногрупнику Сергія Льовочкіна Івану Фурсіну.

Читайте такожЦВК опрацювала 99% електронних протоколів6. Давид Жванія

Жванія разом з "нашоукраїнцем" Миколою Мартиненком (зараз член "Народного фронту") брав участь у створенні компаній "Торговий дім" і "Брінкфорд", які постачали російське ядерне паливо для українських АЕС.

Ці фірми фігурували в гучних корупційних скандалах і звинувачувалися у виведенні в офшори $250 мільйонів.

З великим відривом програв самовисуванцям Віктору Добрянському та Василю Гуляєву.

7. Микола Рудьковський

№41 в списку 100 найбагатших українців за версією Forbes. Його статки оцінюються в $195 мільйонів. На паритетних засадах разом з Нестором Шуфричем володіє найбільшою приватною компанією "Нафтогазвидобування". У минулому році компаньйони продали по 25% акцій холдингу ДТЕК Ріната Ахметова, отримавши за них $125 млн. Намагався інвестувати у видобуток нафти в Іракському Курдистані.

Програв кандидату від БПП Олегу Дмитренку.

8. Василь Грицак

Грицака пов'язують з консорціумом ЄДАПС - найбільшим виробником ідентифікаційних документів з високим ступенем захисту та інформаційних систем. Сам політик заявляє, що лобіює інтереси не консорціуму, а паспортної системи країни.

Тим не менш, про його причетність до цієї структури і корупційних схем, пов'язаних з нею, неодноразово заявляли правоохоронці і народні депутати. Крім того, Грицак був замішаний у скандалах з "дерибаном" землі в Харкові.

Програв самовисуванцю Анатолію Гіршфельду.

9. Валентина Жуковська

Один з топ-менеджерів власника Group DF Дмитра Фірташа. У 2009 році Жуковська стала тимчасовим адміністратором та головою правління "Надра Банку". В той час він був на межі банкрутства, і витягнути банк з кризи вдалося лише завдяки її таланту.

Після роботи в банку зайняла посаду почесного президента Черкаського "Азоту" (виробник добрив), що так само належить Фірташу.

Програла кандидату від БПП Олегу Петренку.

10. Леонід Байсаров

Бізнес-партнер "православного олігарха",Віктора Нусенкінса. У 2006-2009 роках був заступником директора одного з головних активів Нусенкінса - метзаводу "Донецьксталь".

Генеральний директор шахти "Червоноармійська-Західна №1", Учасник рейтингу 200 найбагатших людей України 2012 року за версією журналу "Фокус". Його статки оцінювалися майже в мільярд доларів.

Програв "регіоналу", екс-голові бюджетного комітету Євгену Геллеру.