“Ті, хто критикує можливість схвалення нової редакції Конституції на всеукраїнському референдумі, або не читали Конституцію України, або не мали можливості ознайомитись з рішенням Конституційного суду, або принципово не хочуть нової редакції Конституції”. Про це офіційному сайту Блокусказав народний депутат фракції “Наша Україна – Народна Самооборона”, член Національної конституційної ради Роман Зварич, коментуючи заяву Політради “Нашої України” щодо необхідності ухвалення Конституції на всеукраїнському референдумі.

Зварич пояснив: “якщо мова йде про внесення змін до чинної редакції Конституції, то такі зміни, відповідно до розділу 13 Конституції, можуть прийматися виключно парламентом. Якщо ж мова йде про нову редакцію Конституції, то, відповідно до Рішення Конституційного Суду (від 27 березня 2000 року Справа про всеукраїнський референдум за народною ініціативою – ред.), єдиний шлях, яким можна остаточно схвалити таку нову редакцію Конституції – це проведення всеукраїнського референдуму”. Роман Зварич нагадав, що відповідно до Рішення Конституційного Суду, право визначати  і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові і не може бути узурповане державою.

Роман Зварич також нагадав, що відповідний законопроект “Про всеукраїнський референдум” зареєстрований у Верховній Раді народним депутатом, членом фракції “Наша Україна – Народна Самооборона” Юрієм Ключковським і передбачає механізм проведення такого виду всеукраїнського референдуму як конституційний.

Відео дня

“Внесення змін до Конституції - це прийнятний шлях, якщо виходити з чистої юриспруденції, - зазначив Зварич, - але якщо врахувати те, що чинна Конституція, особливо після змін 2004 року, настільки дисбалансувала співвідношення між гілками та інститутами державної влади, то я маю великі сумніви що вдасться відновити дієвий і ефективний баланс, необхідний для роботи будь-якої демократичної системи, шляхом внесення лише змін до Конституції”. “Я для себе вже давно зробив висновок, що єдиний правильний шлях – це розробка нового тексту Конституції”, - наголосив Роман Зварич.