Регламентний комітет ВР хоче обмежити доступ журналістів у кулуари парламенту / фото УНІАН

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, народний депутат від фракції «Народний фронт» Микола Княжицький наголошує, що його фракція не підтримує обмеження прав журналістів.

Як передає кореспондент УНІАН, на питання, чи підтримує він пропозиції комітетів ВР з питань свободи слова та з питань регламенту щодо посилення контролю за доступом журналістів до парламенту або ж навіть створення для них окремого прес-центру, Княжицький заявив, що обидва ці рішення є розумними, і ніхто не проти створення прес-центру для ЗМІ.

«Але при цьому, очевидно, журналісти повинні мати змогу підійти до народних депутатів... Якщо додатково для цього буде прес-центр, ми будемо це лише вітати. Розумне рішення — журналістів сюди пускати, а людей, які під журналістськими посвідченнями приходять, і тут зареєстровані тисячами, і заважають працювати тим самим журналістам, - ні», - сказав Княжицький.

Відео дня

На питання, чи може бути реально проголосована пропозиція про закриття журналістам доступу до кулуарів, депутат наголосив: «Народний фронт» точно не голосуватиме за жодні обмеження прав журналістів. Це рішення нашої фракції, ми неодноразово це говорили».

Читайте такожУ Раді прогнозують голосування щодо зняття депутатської недоторканості вже цього тижня

Парламентарій зауважив, що додаткове створення прес-центру не може обмежувати доступ журналістів до кулуарів, де вони можуть поспілкуватися з політиками.

На уточнення УНІАН, чи саме останнє рішення Регламентного комітету обговорювалося на фракції, Княжицький підкреслив: «Рішення фракції — ніколи «Народний фронт» не буде голосувати за жодні обмеження прав журналістів, тому що послідовно обстоює і підтримує розширення прав журналістів»

Як повідомляв УНІАН, Комітет з питань Регламенту та організації роботи парламенту рекомендував Апарату ВР підготувати пропозиції щодо вільного доступу до кулуарів депутатів, а для журналістів – створення окремого прес-центру на іншому поверсі.

Відповідне рішення Комітет ухвалив після розгляду листа керівника прес-служби Апарату ВР Ірини Кармелюк щодо «неприпустимої поведінки» журналістів Юлії Махмуді (газета «Громадський вісник Києва») та Валерії Єгорової (газета Flash on Time News). У листі Кармелюк просила позбавити двох вищевказаних журналісток акредитації, а також встановити нові чіткіші критерії, за якими можна позбавляти акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, упорядкувати роботи представників ЗМІ у ВР.

Комітет, зокрема, вирішив рекомендувати першому заступнику керівника Апарату ВР - керуючому справами Петру Боднару ініціювати створення в Апараті ВР робочої групи з питань підготовки пропозицій про створення прес-центру на третьому поверсі кулуарів ВР в адміністративному будинку на вул. Грушевського, 5 та розміщення місць для роботи журналістів.